Статті

САДОК МЕБЛЕВИЙ КОЛО ХАТИ…

Якщо ви маєте час, натхнення, невеличку ділянку землі, і, головне, терпіння, то вам цілком підійде хобі з вирощування меблів. Саме цим займається англієць Гевін Мунро.

Він засновник і головний дизайнер Full Grown, яка на клаптику землі у графстві Дербішир вирощує столи, стільці, абажури, рами для дзеркал. Загалом на ділянці росте близько 400 майбутніх предметів меблів.

За його словами, ідея зайнятися таким незвичним чи-то мистецтвом, чи-то виробництвом у нього виникла ще в дитинстві, коли він побачив дерево, яке нагадувало крісло. У дитинстві Гевін мав проблеми з хребтом, тож йому довелося пережити кілька хірургічних втручань з його вирівнювання, довгим був і відновлювальний період після операцій.

«Так я навчився терпінню. Були тривалі періоди, коли не можна було рухатися, тож було багато часу на те, щоби спостерігати і досконало обдумати проект», — каже він.

Терпіння — чи не основна чеснота, яка потрібна для вирощування меблів, адже на один предмет доведеться витратити від чотирьох до восьми років — усе залежить від складності проекту і виду деревини, з якої вирощуватимуть меблі. З іншого боку, менше часу витрачається на обробку деревини: після «достигання» стілець потрібно просто спиляти, обробити наждаком і, за бажання, залакувати. Звісно, зі звичайним меблевим виробництвом по часу не зрівняти, проте таке виробництво економить матеріали, скорочує викиди в атмосферу.

Аби виростити стілець чи торшер, молодий пагін дерева закріплюють на спеціальній формі, а потім за допомогою дроту і напрямних скеровують його подальше зростання, обрізаючи зайве віття і прищеплюючи між собою потрібні гілки.

Працюючи разом із дружиною Еліс, Гевін використовує в основному швидкоростучу вербу, але також почав експериментувати з яблунями, різними видами дубів, ясенями, лещиною та ін.

Перші кілька прототипів Гевін виростив у саду тещі, а коли побачив, що в результаті вийшли варті уваги речі, придбав вищезазначену ділянку землі, а також на переконання дружини полишив роботу дизайнера і цілком зосередився на проекті.

Перший «великий урожай» подружжя очікує отримати вже наступного року, також наступного року будуть готові до продажу абажури компанії. А у середині 2017-го, як очікуються, у продаж надійдуть і перші вирощені стільці.

Більшість товарів уже можна попередньо замовити на сайті. Так, абажур обійдеться покупцю від GBP1000 до GBP1500, у залежності від розміру, стілець коштуватиме GBP1500. «За рік я можу зробити 50 чи близько того предметів, але на кожні 100 дерев є 1000 гілок, про які потрібно подбати, 10000 паростків, які потрібно вчасно підрізати. Це мистецтво — відстежити це все», — пояснює Гевін Мунро дороговизну вирощених меблів.

Крім стільців і абажурів Гевін експериментує з більш складними формами — на черзі до вирощування комод і книжкові полиці.

Англійська преса вже охрестила таке хобі Гевіна ботанічним виробництвом, сам же він каже, що йому вирощування меблів нагадує органічний 3D друк, коли витратним матеріалом слугують природні компоненти — земля, вода, повітря.

Він зізнається, що не йому першому прийшла в голову така ідея. Зокрема, існують згадки, що вирощуванням стільців займалися давні греки й єгиптяни. Чимось подібним займалися і китайці — в їхньому випадку гілки дерев росли через дірки, висвердлені в камені.

«1904 року Джон «Дідько!» Крубсак посадив «стілець, який виріс». Він зростав 11 років, і цілком можу зрозуміти, чому йому дали прізвисько «Дідько!», — говорить Гевін.

Згадує він і Акселя Ерландсона, який створив Цирк дерев (див. «Той, що говорить з деревами», «Агропрофі» №38, 2015), але, на жаль, нікому не розповів технологію вирощування.

Серед інших знавців вирощування дерев, які послужили прикладом Гевіну Мунро, він називає Кріса Катла, а також Пітера Кука і Бетті Норз. Останні, до речі, випустили книгу-підручник із фігурного вирощування дерев. Хоча самі вони і вирощували крісла і стільці, вони все ж залишали їх рости далі.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"