Статті

«Потенціал української сої 2015-2020: виробництво та переробка»

ГОЛОВНІ ТЕМИ

ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ НА КОНФЕРЕНЦІЇ:

  • Соя та продукти її переробки: стан і прогнози розвитку світового та українського ринків.
  • Цінові тенденції 2014/15 маркетингового року і нового сезону;
  • Роль і місце сої в загальнодержавній «Стратегії розвитку аграрного сектору економіки України на період до 2020 року»;
  • Баланс українського ринку сої: виробництво, імпорт/експорт сировини, споживання і переробка;
  • Інвестиційна привабливість вирощування і переробки української сої;
  • Сортові ресурси та високоефективні технології вирощування сої;
  • Використання сої в українському тваринництві
  • та її вплив на розвиток галузі;
  • Система сертифікації якості та безпечності сої та продуктів її переробки на харчові та кормові цілі.

org

Організатори: Національна академія аграрних наук України; Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН України; Асоціація «Українська асоціація виробників і переробників сої».

За підтримки:

Міністерства аграрної політики та продовольства України;

Асоціації «Укроліяпром».

 

 

 

З питань участі звертайтеся:

Тимченко Віктор Наумович
(+380 50 330-49-68),

Борисенко Галина
(+380 44 499-03-99)

 

 

Завдяки розвитку інфраструктури зернового ринку виробництво збіжжя в Україні останніми роками стабільно перевищує 60 млн тонн і має потенціал до зростання. За умов теперішньої економічної нестабільності питання рентабельності виробництва зерна та продуктів його переробки набуло особливої актуальності. Виходячи з цього, серед багатьох сільськогосподарських культур останнім часом соя набула особливої популярності: для виробників — це стабільно високі попит і ціна реалізації при помітно низькій вартості витрат, а також чудовий попередник для пшениці і кукурудзи; для переробників — якісна місцева сировина для виробництва конкурентоспроможних олії, кормів і домішок; для трейдерів — сталий світовий попит на зерно, олію, шрот тощо.

Доказом цьому є зростання в останнє десятиріччя посівних площ під соєю від 189 тис. га до 1,8 млн га 2014 року, врожайності від 12 до 21,6 ц/га, що в підсумку дозволило зібрати цьогоріч рекордний за історію України врожай — 3,9 млн тонн. Ціна реалізації на внутрішньому ринку склала в еквіваленті $430-450 за тонну. За кордон наша держава продала зерна сої і продукції його переробки на $858,8 млн.

Наразі Мінагрополітики та НААН України працюють над розробкою «Стратегії розвитку аграрного сектору економіки України на період до 2020 року», в якій сої та продуктам її переробки відведено значну роль. У рамках конференції на основі отриманої інформації щодо поточного стану і потенціалу розвитку ринку сої в Україні та світі пройде круглий стіл, покликаний узагальнити напрацювання і викласти їх у вигляді окремих пунктів Стратегії.

Результатом проведення конференції мають стати конкретні інструменти, завдяки яким до 2020 року виробництво сої в Україні планується довести до 4,5-5 млн тонн при врожайності 23,5-25 ц/га. При цьому на внутрішньому ринку в результаті розвитку виробництва буде спожито сої і продуктів її переробки понад 2 млн тонн на суму в еквіваленті близько $0,8-1,0 млрд й отримано від експорту близько $1,5 млрд.

Захід покликаний зібрати думки фахівців ринку сої: виробників сільгосппідприємств і представників холдингів, олієпереробників і кормовиробників, експортерів, науковців, законотворців і представників виконавчої влади від міністерства до районних управлінь агропромислового розвитку.

 

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"