Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА 10.04.1015

ПШЕНИЦЯ. Минулого тижня світовий ринок пшениці перебував під тиском із боку інформації про покращення стану посівів даної культури в тих штатах США, які безпосередньо спеціалізуються на її вирощувані. Так, за інформацією американських аналітиків, станом на поточну дату у доброму та відмінному стані перебувають 44% посівів. Слід зазначити, що такий стан справ значно перевищує попередні очікування учасників ринку даної культури. При цьому минулого маркетингового року на аналогічну дату у доброму та відмінному стані перебували лише 35% посівів пшениці в США, в середньому за п'ять років даний показник становив 47%. У поганому стані наразі перебувають близько 16% посівів проти 2 % попереднього маркетингового року.

Що ж стосується стану посівів пшениці в Україні, то за інформацією вітчизняних експертів, дощова погода, яка протягом останнього часу спостерігається майже на всій території країни, сприятливо впливає на їхній стан. Експерти українського ринку пшениці звітують про те, що з початку поточного маркетингового року з України було відвантажено на експорт 9,71 млн тонн даної культури. Відмітимо, що відповідно до прогнозу американських аналітиків Міністерства сільського господарства США цьогорічний експорт пшениці з України може скласти 11 млн тонн.

Також слід відзначити, що на внутрішньому ринку України закупівельні ціни на пшеницю протягом останнього часу залишалися досить чутливими до зміни курсу національної валюти до долара США. На думку вітчизняних аналітиків, така ситуація буде актуальною і надалі.

Станом на 9 квітня ціни в портах України наступні: пшениця 2-го класу — 4000-4070 грн/т, 3-го класу — 3900-4020 грн/т, фураж — 3650-3800 грн/т.

КУКУРУДЗА. Протягом тривалого часу ситуація на світовому ринку кукурудзи залишається відносно стабільною. На рівень цін, як і раніше, тисне інформація про рекордний світовий валовий збір даної культури та рекордні світові запаси на кінець поточного маркетингового року. Нагадаємо, що аналітики Мінсільгоспу США прогнозують світове виробництво кукурудзи на рівні 989,66 млн тонн, а перехідні світові запаси — 185,28 млн тонн. Можливо, дещо змінити ситуацію на світовому ринку даної культури зможе квітневий звіт Міністерства сільського господарства США. Трейдери не виключають ймовірності того, що у даному звіті американськими аналітиками буде переглянуто запаси кукурудзи на кінець поточного маркетингового року у бік збільшення.

Що ж стосується українського ринку кукурудзи, то, за інформацією вітчизняних експертів, станом на поточну дату з України відвантажено на експорт 13,12 млн тонн. Нагадаємо, що відповідно до прогнозу аналітиків Міністерства сільського господарства США поточного маркетингового року експорт даної культури з України складе 18 млн тонн. Потреба у додаткових коштах, необхідних для проведення весняно-польових робіт, певною мірою призводить до активізації продажів запасів даної культури вітчизняними фермерами. Це створює додатковий тиск на рівень закупівельних цін. Закупівельні ціни на дану культуру на внутрішньому ринку України протягом тривалого часу залишаються досить чутливими до зміни курсу національної валюти щодо долара США. Вітчизняні аналітики вважають, що у короткостроковій перспективі ситуація кардинально не зміниться.

Так, станом на 9 квітня закупівельні ціни трейдерів на кукурудзу в портах перебували в діапазоні: 3550-3650 грн/т.

СОЯ. Ситуація на світовому ринку сої протягом минулого тижня не зазнала суттєвих змін. Світовий рівень цін на соєві боби все ще перебуває під тиском із боку квартального звіту Міністерства сільського господарства США, який було опубліковано 31 березня. Нагадаємо, що, відповідно до даного звіту, кількість посівних площ соєвих бобів у США під урожай 2015/2016 маркетингового року зросте порівняно з результатом 2014/2015 маркетингового року на 378 тис. га і складе 34,28 млн га.

Збирання соєвих бобів у Південній Америці триває. Так, за інформацією аналітиків ринку даної культури, на початку минулого тижня в Бразилії було обмолочено близько 75% від прогнозованої посівної площі проти 80% попереднього маркетингового року. Згідно з прогнозами синоптиків, найближчим часом у цій країні спостерігатимуться сприятливі погодні умови, які дозволять фермерам значно пришвидшити темпи жнив сої. Що стосується Аргентини, то за інформацією все тих же аналітиків, на початку минулого тижня було обмолочено дещо більше 7% прогнозованих посівних площ. Нагадаємо, що відповідно до прогнозу експертів Міністерства сільського господарства США, виробництво соєвих бобів у Бразилії оцінюється на рівні 94 млн тонн, для Аргентини даний показник становить 56 млн тонн. Учасники ринку не виключають високої ймовірності перегляду валового збору сої в Аргентині у бік збільшення у квітневому звіті Мінсільгоспу США. На їхню думку, даний показник може сягнути рекордного рівня у 58 млн тонн. Такий стан справ безпосередньо створює додатковий тиск на світовий ринок даної культури.

Щодо соєвого ринку України, то на думку вітчизняних аналітиків, у короткостроковій перспективі ситуація суттєво не зміниться, а закупівельні ціни на соєві боби і надалі залишатимуться досить чутливими до зміни курсу національної валюти.

Станом на 9 квітня на внутрішньому ринку сої в Україні ціни трейдерів у портах перебували в діапазоні 9350-9650 грн/т, а ціни переробників на заводах — 9500-10000 грн/т.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"