Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА 20.03.2015

Мал. 1 Динаміка котирувань кукурудзяних ф’ючерсів (з поставкою в травні) на Чиказькій біржі.КУКУРУДЗА. На світових ринках основних сільськогосподарських культур наразі панує глобальна знижувальна тенденція, спричинена такими фундаментальними факторами, як очікування високих світових урожаїв даних культур та прогноз рекордних світових запасів на кінець поточного маркетингового року.

Так, аналітики Міністерства сільського господарства США оцінюють світовий валовий збір кукурудзи на рівні 989,66 млн тонн. Минулого маркетингового року даний показник становив 989,61 млн тонн, а позаминулого – 868 млн тонн. Разом із тим, світові запаси даної культури на кінець поточного маркетингового року очікуються на найвищому за останні 15 років рівні у 185,3 млн тонн. Досить висока пропозиція кукурудзи створює тиск на світовий ринок даної культури та певною мірою обмежує можливість росту рівня цін у короткостроковій перспективі. Підтвердженням цьому є графік котирувань травневих кукурудзяних ф'ючерсів на Чиказькій біржі (див. мал.1). Дані котирування є одним із основних орієнтирів динаміки руху цін на світовому ринку кукурудзи.

Минулого тижня, за інформацією аналітиків ринку даної культури, відбувалося певне пожвавлення активності в напрямку продажів кукурудзи українського походження до Китаю деякими трейдерами. Нагадаємо, що у попередні роки КНР купувала кукурудзу переважно американського походження, і вихід українських експортерів на цей ринок є позитивним моментом для вітчизняного АПК. Проте значний позитивний ефект для внутрішнього ринку України ми зможемо побачити лише за умови прозорості допуску українських компаній-експортерів до співпраці з Китаєм. Варто зазначити, що відповідно до звіту Мінсільгоспу США, імпорт даної культури КНР поточного маркетингового року оцінюється на рівні 2,5 млн тонн. Що ж стосується нинішнього стану внутрішнього ринку кукурудзи, то протягом останнього часу спостерігається тенденція до зниження рівня закупівельних цін, спричинена укріпленням курсу національної валюти щодо долара США. На думку вітчизняних експертів, у короткостроковій перспективі закупівельні ціни на дану культуру на вітчизняному ринку країни залишатимуться досить чутливими до зміни курсу.

Станом на 19 березня закупівельні ціни трейдерів на кукурудзу в портах перебували в діапазоні: 3400-3520 грн/т.

Мал. 2 Динаміка котирувань пшеничних ф’ючерсів (з поставкою в травні) на Чиказькій біржіПШЕНИЦЯ. На світовому ринку пшениці також панує тенденція до зниження рівня цін, що підкріплена високим цьогорічним світовим урожаєм даної культури, який відповідно до прогнозу аналітиків Міністерства сільського господарства США становить 724,76 млн тонн. Світові запаси пшениці на кінець 2014/2015 МР також прогнозуються на досить високому рівні, а саме – 197,91 млн тонн проти 187,49 млн тонн 2013/2014 МР та 175,59 млн тонн 2012/2013 МР відповідно. Аналізуючи вищенаведену інформацію, ми можемо зробити висновок, що найближчим часом перспектива до зростання рівня світових цін на дану культуру не спостерігатиметься. Пропонуємо вашій увазі графік котирувань травневих пшеничних ф'ючерсів на Чиказькій біржі, який є цьому підтвердженням (див. мал.2).

Що ж стосується України, то, на думку аналітиків ринку, у короткостроковій перспективі закупівельні ціни на пшеницю будуть досить чутливими до зміни курсу гривні щодо долара США.

Станом на 19 березня ціни в портах України наступні: пшениця 2-го класу – 3700-4000 грн/т, 3-го класу – 3600-3900 грн/т, фураж – 3550-3650 грн/т.

СОЯ. На світовому ринку соєвих бобів тенденції до росту рівня цін, у короткостроковій перспективі, також не спостерігається (див. мал.3). Такий стан справ спричинений, насамперед, прогнозом рекордного цьогорічного світового врожаю даної культури. Варто зазначити, що з кожним роком виробництво соєвих бобів у світі відчутно збільшується. Так, відповідно до березневого звіту Міністерства сільського господарства США, світовий валовий збір сої поточного маркетингового року може сягнути 315,06 млн тонн. При цьому 2013/2014 МР даний показник становив 283,74 млн тонн, а 2012/2013 МР – 268,77 млн тонн. Щодо світових запасів на кінець поточного маркетингового року, то вони прогнозуються на рівні 89,53 млн тонн, що перевищує результати двох попередніх маркетингових років на 23,21 млн тонн та 32,14 млн тонн відповідно.

. 3 Динаміка котирувань соєвих ф’ючерсів (з поставкою в травні) на Чиказькій біржі.Іще одним фундаментальним фактором, що створює тиск на світовий ринок соєвих бобів, є очікування рекордного врожаю даної культури в країнах Південної Америки. Згідно з прогнозами американських аналітиків, валовий збір сої в Бразилії та Аргентині складе 150,5 млн тонн. Минулого маркетингового року даний показник становив 140,7 млн тонн, а позаминулого 131,3 млн тонн. Тим часом збирання соєвих бобів у Бразилії продовжується. Так, за інформацією бразильських експертів, станом на поточну дату обмолочено майже 50% посівних площ даної культури, минулого маркетингового року на аналогічну дату цей показник становив 56%.

На українському ринку сої, на думку вітчизняних експертів, у короткостроковій перспективі ситуація кардинально не зміниться, а закупівельні ціни на соєві боби і надалі залишатимуться досить чутливими до зміни курсу національної валюти щодо долара США.

Станом на 19 березня на внутрішньому ринку сої в Україні ціни трейдерів у портах перебували в діапазоні 8150-9000 грн/т, а ціни переробників на заводах – 9000-9500 грн/т.

* * *

Ще одним фактором, який безпосередньо впливає на ситуацію на світових ринках зернових культур є зниження курсу Євро щодо долара США (див. мал.4).

Це спричинено, в першу чергу, монетарною політикою Центрального Банку Європейського союзу. Так, з метою зниження курсу євро щодо долара США ЄЦБ вжився до запровадження ряду ефективних заходів. Здешевлення євро надає переваги європейським виробникам та експортерам, оскільки їхня продукція стає більш конкурентоспроможною на світовому ринку порівняно з іншими продавцями.

Динаміка курсу євро/долЗокрема, українська пшениця стає менш конкурентною на звичних ринках збуту (Північна Африка та Близький Схід) порівняно з пропозиціями з Франції та Румунії. Більше того, за умови подальшого зниження курсу євро відносно долара США, деякі аналітики очікують побачити поставки на ці ринки пшениці з Німеччини і Польщі. Таким чином констатуємо суттєве зростання конкуренції між експортерами на світовому ринку пшениці, що безумовно чинить додатковий тиск на рівень цін.

Станом на поточну дату співвідношення курсу євро до долара США становить приблизно 1,05 EUR/$. Проте деякі аналітики не виключають можливості зниження даного співвідношення до рівня 0,85-0,90 EUR/$, що призведе до ще більшого укріплення позиції експортерів із країн Європейського союзу.

За інф. торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»

З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.php

або зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02)

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"