Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА 13.03.2015

ПШЕНИЦЯ. Минулого тижня увагу учасників ринку пшениці було зосереджено навколо публікації оновленого звіту Міністерства сільського господарства США, який було опубліковано 10 березня. Так, відповідно до даного звіту, світове виробництво пшениці оцінюється на рівні 724,76 млн т проти 725,03 млн т у лютневому прогнозі. Минулого маркетингового року даний показник становив 714 млн т.

Аналітики ринку відзначають, що зниження прогнозу світового валового збору пшениці у березневому звіті є незначним і суттєво не вплине на ситуацію на світовому ринку даної культури, тож очікувати на певне зростання рівня цін у короткостроковій перспективі все таки не варто. Щодо прогнозу світових запасів пшениці на кінець поточного маркетингового року, то даний показник також було переглянуто у бік зменшення порівняно з попереднім прогнозом у 197,85 млн т. Наразі він становить 197,71 млн т. Варто зазначити, що минулорічний результат становив 186,54 млн т.

Для України прогноз виробництва пшениці поточного маркетингового року залишився на попередньому рівні у 24,75 млн т. Минулого МР даний показник дорівнював 22,28 млн тонн. Водночас, через укріплення курсу національної валюти до долара США, протягом минулого тижня на внутрішньому ринку країни спостерігалася тенденція до зниження рівня закупівельних цін на пшеницю. Вітчизняні фермери відреагували на такий стан справ активізацією продажів запасів даної культури, що в свою чергу, створює додатковий тиск на рівень закупівельних цін на пшеницю.

Станом на 12 березня ціни в портах України наступні: пшениця 2-го класу — 4000-4050 грн/т, 3-го класу — 3900-3950 грн/т, фураж — 3600-3650 грн/т.

КУКУРУДЗА. В оновленому звіті Мінсільгоспу США прогноз світового виробництва кукурудзи поточного маркетингового року був зменшений на 1,63 млн т порівняно з попереднім. Так, світовий валовий збір даної культури оцінюється американськими аналітиками на рівні 989,66 млн т. Слід зазначити, що минулого МР даний показник становив 989,61 млн тонн. Зменшення прогнозу світового виробництва кукурудзи відбулося, в першу чергу, за рахунок зниження оцінки цьогорічного врожаю даної культи в Південній Африці до 11,5 млн т проти 13,5 млн т у лютневому прогнозі. Прогноз виробництва кукурудзи в Бразилії, де очікується третій у світі результат, залишився на попередньому рівні у 75 млн т. Водночас для Аргентини даний показник було збільшено на 0,5 млн т, і наразі він становить 23,5 млн т. Тож сумарний валовий збір кукурудзи поточного маркетингового року в Південній Америці оцінюється на рівні 98,5 млн тонн.

Поряд із зниженням оцінки цьогорічного світового врожаю кукурудзи, оцінку світових запасів на кінець поточного МР також було зменшено, і нині він становить 185,28 млн т проти 189,64 млн т у попередньому прогнозі. Попри дане зниження, такий результат може стати найвищим за останні 15 років. Враховуючи достатню глобальну пропозицію даної культури, аналітики ринку не виключають високої ймовірності того, що найближчим часом на світовому ринку кукурудзи пануватиме тенденція до зниження рівня цін.

В Україні ж протягом останнього часу трейдери відмічають активізацію продажів запасів кукурудзи вітчизняними виробниками. Це спричинено, в першу чергу, укріпленням курсу національної валюти. Додатковим фактором, який змушує фермерів реалізовувати запаси кукурудзи, є потреба в обігових коштах для проведення весняно-польових робіт. Аналізуючи вищенаведену інформацію, ми можемо зробити висновок, що подорожчання гривні разом із достатньою пропозицією даної культури створюють певний тиск на рівень закупівельних цін на внутрішньому ринку кукурудзи.

Станом на 12 березня закупівельні ціни трейдерів на кукурудзу в портах перебували в діапазоні: 3150-3250 грн/т.

СОЯ. Після виходу оновленого звіту Мінсільгоспу США ситуація на світовому ринку соєвих бобів не зазнала суттєвих змін. Так, у даному звіті прогноз світового валового збору соєвих бобів порівняно з попереднім прогнозом залишився незмінним, і наразі він становить 315,06 млн т. Минулого маркетингового року даний показник становив 283,79 млн т. Незважаючи на несприятливі погодні умови, які протягом тривалого часу спостерігалися в Бразилії, прогноз цьогорічного врожаю соєвих бобів у даній країні залишився на попередньому рівні — 94,5 млн т. Минулорічний результат становив 86,7 млн т. Збирання соєвих бобів у Бразилії триває. Так, за інформацією аналітиків ринку, станом на поточну дату обмолочено 41% посівних площ, минулого МР даний показник на аналогічну дату становив 49%.

Щодо України, то на вітчизняному ринку сої протягом тривалого часу спостерігається тенденція до зниження рівня закупівельних цін, спричинена укріпленням курсу національної валюти. На думку вітчизняних експертів, найближчим часом ситуація суттєво не зміниться, а закупівельні ціни на соєві боби на внутрішньому ринку країни і надалі залишатимуться досить чутливими до зміни валютного курсу.

Станом на 12 березня на внутрішньому ринку сої в Україні ціни трейдерів у портах перебували в діапазоні: 8600-8800 грн/т, а ціни переробників на заводах: 8500-8600 грн/т.

За інф. торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»

З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.phpабо зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02)

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"