Статті

УВІЧНЕНИЙ ШКІДНИК

Напис на пам'ятнику: «На знак глибокої вдячності бавовняному довгоносику за вказаний шлях до благополуччя споруджений цей пам'ятник громадянами міста Ентерпрайз, штат Алабама»Єдиний у світі пам'ятник сільськогосподарському шкіднику – монумент бавовняному довгоносику (Anthonomus grandis), що встановлено у містечку Ентерпрайз штату Алабама в США. Нічого героїчного жук не вчинив, однак був увічнений за ідею, яку підкинув жителям міста.

Так, 1915 року жук з'явився у штаті і поширився настільки, що навіть за активного використання отрутохімікатів буквально викошував бавовняні поля. 1918 року був знищений майже весь урожай. Багатьом фермерам загрожувало банкрутство, і тоді місцевий банкір запропонував фермеру Чарльзу Бастону диверсифікувати виробництво і перейти на вирощування інших сільгоспкультур, зокрема арахісу.

Успіх фермера на цьому поприщі – а він не тільки зміг розплатитися з боргами, а й отримав значні прибутки – надихнув інших бавовнярів, і вони теж змінили культуру.

У підсумку, це врятувало фермерів від розорення, а арахісовий бізнес зробив багатьох із них багатіями.

Жителі міста встановили пам'ятник бавовняному довгоносику як данину пам'яті тому, коли щось катастрофічне може бути каталізатором змін і нагадування про те, як люди міста Ентерпрайз вистояли у важкий період своєї історії. Чотирьохметровий монумент було замовлено в Італії за $1800 і встановлено 11 грудня 1919 року в діловому центрі міста на перетині головних вулиць Ентерпрайза в присутності 5000 осіб.

Спочатку, щоправда, жука на пам'ятнику не було, і це був лише фонтан зі статуєю богині родючості Церери. Але напис на цоколі фонтану свідчив, яку допомогу надав жук жителям Алабами. Самого жука встановили на руки богині лише 1949 року (скульптор Лютер Бейкер). Далі пам'ятник кілька разів ламали і крали, але зрештою відновлювали на колишньому місці. Відкриття повністю відновленого монумента 15 грудня 1998 перетворилося на загальноміське свято.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"