Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА 10.10.2014

КУКУРУДЗА. Ситуація на світовому ринку кукурудзи протягом останнього тижня залишалася стабільною. Через високий світовий урожай і надмірні запаси кукурудзи, передумови до зростання ціни на дану культуру відсутні. Високі врожаї та сприятливі погодні умови штовхають ціни вниз.

У США, як і раніше, очікується рекордний урожай кукурудзи, а позитивна динаміка стану розвитку посівів сприяє подальшому зниженню цін. Так, цього тижня 74% посівів кукурудзи перебувають у доброму та відмінному стані. Таким чином стан посівів залишається одним із найкращих за останні 20 років.

Вплинути на рівень цін може чергова переоцінка врожайності кукурудзи Міністерством сільського господарства США. Оновлений звіт буде опубліковано 10 жовтня 2014 року. Трейдери очікують подальшого підвищення прогнозів на валовий збір кукурудзи у США. Такий стан справ іще більше тиснутиме на ціни.

Експорт кукурудзи з країн Причорноморського регіону розпочався у вересні, оскільки збиральна кампанія не починалася до середини серпня. В цілому Україна проекспортувала 190 тис. тонн кукурудзи.

В Україні фермери продовжують стримувати реалізацію кукурудзи, через низький, на їхню думку, рівень цін на внутрішньому ринку. Зниження рентабельності виробництва кукурудзи, на думку спеціалістів, може призвести до того, що виробники почнуть займатися вирощуванням альтернативних, більш прибуткових культур, наприклад, пшениці чи сої.

Станом на 08.10.2014 закупівельні ціни трейдерів на кукурудзу в портах перебували в діапазоні 1800-1900 грн/т.


ПШЕНИЦЯ. На Чиказькій біржі минулий тиждень розпочався з підвищення котирувань пшеничних ф'ючерсів, котирування європейської пшениці досягли двотижневого максимуму.

Зливи в Бразилії та Аргентині, а також суха погода в Австралії можуть негативно позначитися на якості цьогорічного врожаю та призвести до зменшення валового збору. В той час дощова погода, яка очікується у деяких штатах у США, може позитивно позначитись на стані посівів. Не зважаючи на суперечливі погодні умови, світове виробництво пшениці у поточному маркетинговому році має бути рекордним в історії. Пропозиція на ринку пшениці залишається досить високою та перевищує попит.

Таким чином, ситуація на ринку пшениці є досить неоднозначною, хоча, на нашу думку, очікувати підвищення цін у короткостроковій перспективі не варто. Можливо дещо вплинути на ситуацію на світовому ринку пшениці зможе, як уже йшлося, оновлений звіт Міністерства сільського господарства США.

В Україні ж продовжується посівна кампанія озимої пшениці. За оцінками аналітиків, площа посівів озимої пшениці в нашій країні зросте на 0,1 млн га – до 6,2 млн га через можливе зниження площі посіву кукурудзи. Зливи, які спостерігалися наприкінці вересня майже на всій території країни, створили сприятливі умови для гарного врожаю озимих культур наступного маркетингового року. Що, в свою чергу, не створює підстав для різких змін цін на внутрішньому ринку.

Ціни в портах України станом на 08.10.2014 наступні: пшениця 2-го класу: 2700-2820 грн/т, 3-го класу: 2600-2620 грн/т, фураж – 2100-2250 грн/т.

 

СОЯ. Минулого тижня котирування соєвих ф'ючерсів на Чиказькій біржі дещо знизились, проте значних змін на світовому ринку сої не відбулось.

Міністерство сільського господарства Бразилії цього року очікує врожай сої на рівні 94 млн тонн, що перевищує минулорічний показник на 6,5 млн тонн та взагалі є рекордним.

За оцінками Мінсільгоспу США, в країні виробництво сої порівняно з прогнозом минулого місяця зросте на 2,65 млн тонн і сягне 106,5 млн тонн. Жнива у США тривають. Станом на 05.10.2014 у США обмолочено 20% посівних площ, на аналогічну дату в середньому за 5 років цей показник становив 35%. Така ситуація спричинена несприятливими погодними умовами, які дещо затримали збирання на її початку. Виходячи з цього варто очікувати пришвидшення темпів жнив і стрімкого росту пропозиції даної культури найближчим часом.

У цілому 73% посівів сої в США, за даними американських аналітиків, перебувають у доброму та відмінному стані, що додатково тисне на ринок даної культури. До того ж аналітики вважають, що фермери будуть реалізовувати сою безпосередньо з поля, через необхідність залишати вільні складські потужності для зберігання кукурудзи.

Беручи до уваги вищенаведені фактори, на нашу думку, очікувати суттєвих змін на ринку сої у короткостроковій перспективі не варто.

На внутрішньому ринку сої в Україні станом на 08.10.2014 ціни трейдерів у портах становили 5050 грн/т, а ціни переробників на заводах: 4800-5000 грн/т.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"