Статті

СИМВОЛ ВІДРОДЖЕННЯ УКРАЇНИ

Цьогорічний серпень для мешканців Миколаєва й чималого трудового колективу сільгосппідприємства «НІБУЛОН» щедрий на приємні події. 21 серпня, напередодні 23-ї річниці Незалежності України, за участі Президента держави Петра Порошенка урочисто було введено в експлуатацію перший створений на власному суднобудівно-судоремонтному заводі буксир «NIBULON-5» проекту POSS-115, спущено на воду буксир «NIBULON-6» та закладено перші три буксири проекту 121. А вже 27 серпня славному місту корабелів Миколаєву виповнилося 225 років.

Президент України Петро ПОРОШЕНКО, Герої України Микола РОМАНЧУК і Олексій ВАДАТУРСЬКИЙЗакладена на півострові при злитті річок Інгул і Південний Буг 1788 року Інгульська верф завдяки Ордеру князя, генерал-фельдмаршала Григорія Потьомкіна отримала статус міста і назву Миколаїв. Цей документ датовано 27 серпня 1789 року. Флотське і корабельне місто отримало свою назву на честь перемоги військ Російської імперії 1788 року під час взяття турецької твердині Очаків, що сталася в День Святого Миколая – покровителя моряків.

Назву «Святий Миколай» отримав і первісток верфі – 44-гарматний фрегат, спущений на воду 25 серпня 1790 року. Той героїчний корабель брав участь у походах Федора Ушакова Середземним морем і виходив переможцем у боях. Нині його модель посідає гідне місце в центрі залу єдиного в Україні Миколаївського музею суднобудування і флоту. А його нащадок – унікальний і єдиний такий у Європі самохідний плавкран «Святий Миколай» компанії «НІБУЛОН» – з серпня 2013 року упевнено працює на зовнішньому рейді Миколаївського морського торговельного порту.

Щоправда, цього урочистого дня плавкран було пришвартовано на заводському причалі поруч із красенями-буксирами «NIBULON-5» і «NIBULON-6», щоб численні гості свята могла вільно роздивитися його зовні й із середини. Також було відкрито для вільного огляду виробничі приміщення заводу, щоб можна було пройтися корпусами заводу, поспілкуватися з майстрами. І порівняти облаштовані й навіть ошатні нині приміщення і територію з жахливими «краєвидами» на фотостендах, які дісталися компанії рік тому у «спадок» від колишніх горе-господарів. Тепер важко повірити, що лише будівельного сміття і брухту з території підприємства було вивезено більше 30 КАМАЗів.

Оглянувши підприємство і потиснувши руки виробничникам і гостям свята, Президент України Петро Порошенко з трибуни наголосив, що сільгосппідприємство «НІБУЛОН» є символом відродження України і розбудови нової держави.

Сільгосппідприємство «НІБУЛОН» – широко відоме своїм національним проектом з розбудови власного флоту і відновлення річок Дніпро та Південний Буг як судноплавних транспортних артерій – 2012 року був змушений придбати майновий комплекс миколаївського суднобудівного заводу. Причиною стала нагальна потреба компанії у будівництві нових і технічному обслуговуванні наявних суден, а також неефективна робота суднобудівних підприємств України.

Усі присутні під час урочистих заходів 21 серпня змогли на власному досвіді переконатися, що на суднобудівно-судноремонтному заводі «НІБУЛОН» паралельно з будівництвом вантажного флоту компанії, триває реконструкція і модернізація існуючих потужностей. Її метою є забезпечення ремонту, технічного обстеження одиниць флоту сільгосппідприємства, а також зведення технічної лінії з будівництва суден тоннажністю до 5 тис. тонн – для подальшого розвитку логістики компанії.

Першими замовленнями заводу стали буксири власного проекту POSS-115 «NIBULON-5» та «NIBULON-6». Закладка цих буксирів відбулася 05 грудня 2013 року – у 22 річницю створення компанії. Того дня стартувала програма з повноцінного будівництва суден на власному суднобудівно-судноремонтному заводі «НІБУЛОН».

Для будівництва буксирів залучено понад 250 фахівців робочих професій, прийнятих останнім часом з інших суднобудівних підприємств Миколаєва. Завод штатно працює у дві зміни, у тому числі й у вихідні дні.

Слід зауважити, що на підприємстві розроблено та успішно реалізується виробнича програма зі 100% завантаженістю виробництва на майбутні п'ять років. У планах компанії передбачено будівництво на власній судовій верфі 12 мілкосидячих буксирів загальною потужністю 12 тис. кінських сил (проект 121), 12 несамохідних суден загальним дедвейтом 48 тис. тонн (проект NBL-91) та 35 самохідних суден типу «Волго-Дон макс» загальним дедвейтом 175 тис. тонн.

Чинний Президент Петро Порошенко декілька місяців тому, в якості кандидата на посаду глави держави, 12 травня в ході робочого візиту детально ознайомився з виробничим процесом на перевантажувальному терміналі компанії в Миколаєві та з ходом будівництва вантажного флоту сільгосппідприємства на суднобудівно-судноремонтному заводі «НІБУЛОН».

«Зовсім недавно, – нагадав Петро Порошенко з трибуни гостям свята, – трохи більше трьох місяців тому, ми бачилися тут, на цьому самому місці. І я пообіцяв вам, що один із перших моїх візитів (як Президента – прим.ред.) буде візит до вас. І наша з вами зустріч. Тому що зараз «НІБУЛОН» є символом України, символом відродження України, українського сільського господарства, відродження людей праці, українського машинобудування, портобудування, суднобудування»...

Глава держави також додав, що сам, будучи досвідченим суднобудівником (приміром, значну частину робіт з порізки та оброблення металу для нових буксирів було виконано на заводі Порошенка «Ленінська кузня» в Києві – прим. ред.), розуміє ті труднощі, з якими стикаються суднобудівні підприємства в країні. Й при цьому наголосив, що «НІБУЛОН» з цими труднощами гідно справляється.

«Згадайте, що тут було рік тому – розруха! І що трапилося, коли за справу взялися люди праці. Подивіться – сьогодні ми маємо відроджене виробництво. Так само буде відроджена Україна», – запевнив Петро Порошенко.

Слід відзначити, що сьогодні «НІБУЛОН» – єдина аграрна компанія, що активно відроджує суднобудування і судноплавство в Україні. Нині власний вантажний і маневрений флот компанії складається з 37 суден, а з минулого року в структурі «НІБУЛОНа» працює відроджуваний з руїн суднобудівно-судноремонтний завод «НІБУЛОН».

За словами Петра Порошенка, сильні промислові підприємства, відродження виробничих потужностей – це серйозна підмога для посилення позицій України на міжнародній арені. В першу чергу – на переговорах про мирне врегулювання військового конфлікту. «Для того, щоб мати сильні позиції на переговорах у світі, нам потрібно мати сильну Україну, сильне виробництво, сильних виробничників, сильну армію. Тоді ми зможемо захистити український суверенітет, українську незалежність, територіальну цілісність», – наголошує глава держави.

Зі свого боку, він пообіцяв всебічну підтримку бізнесу, який створює робочі місця і відроджує виробничий потенціал країни. У тому числі, і на міжнародному рівні. «Українська влада буде займатися тим, що просуватиме товари українських виробників по всьому світу. І кожному, хто протягне руку до українського виробника за корупційним хабаром, ця рука буде відрубана. Не буде більше цього! І буде захист і від податківців, і від правоохоронців, і від усіх», – пообіцяв Петро Порошенко.

За його словами, спуск на воду нового судна – це символ нової держави. «Завжди це важлива подія в житті заводу, екіпажу корабля. Це свято, і я радий тому, що ми знаходимо в собі сили навіть у цих важких умовах робити свою справу, випускати конкурентоспроможні продукти, створювати робочі місця, платити податки, зміцнювати Україну», – підсумував Президент.

У свою чергу, генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН», Герой України Олексій Вадатурський подякував Президентові за участь в урочистій події в житті компанії і всього вітчизняного суднобудування. «У нас сьогодні три великі події – введення в експлуатацію закінченого буксира №5, спуск на воду буксира №6 і початок будівництва трьох буксирів абсолютно нового проекту. Це дозволить нашій компанії перевезти додатково водним транспортом понад 600 тис. тонн тільки цього року. Це розвантажить автомобільні дорого і залізницю. Це буде економіка для аграрного сектора України і водночас екологія. Це будуть робочі місця, яких ми за час відновлення нашого суднобудівно-судноремонтного заводу створили більш 300», – повідомив генеральний директор компанії.

За словами Олексія Вадатурського, відродження суднобудування на підприємстві «НІБУЛОНа» дозволить будувати більше суден для покращення логістики аграрного сектору та зміцнення судноплавного потенціалу українських річок загалом.

Після виступів відбулася найбільш видовищна частина урочистостей – спуск на воду буксира «NIBULON-6» і введення в експлуатацію первістка власного виробництва «NIBULON-5» з розбиттям шампанського об борт суден. І закладання перших трьох буксирів проекту 121.

Отже, попри труднощі і воєнні дії на Сході, з якими сьогодні стикається Україна, «НІБУЛОН» продовжує наполегливо працювати в тилу. Він постійно надає бійцям потужну гуманітарну допомогу, вирощує хліб, залишається соціально відповідальною компанією. І невідступно рухається до досягнення високої мети: утвердження України як морської держави – через відродження суднобудування.

 

 

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"