Статті

ПРОЩАЙ КОАЛІЦІЄ ТА УРЯД, ЗДРАСТУЙТЕ ПІЛЬГИ

Після майже тритижневої паузи Верховна Рада, котра формально не пішла на канікули, відновила пленарні засідання. Три тижні у житті людини, а тим більше держави – миттєвість, проте на війні час має здатність розтягуватися, і скільки всього може уміститися у «сімнадцять миттєвостей» – диву даєшся. Якщо коротко – збитий малазійський Боїнг наніс невиправних втрат репутації Росії, повністю деморалізував сепаратистів і змусив увесь світ зрозуміти, з чим ми тут воюємо. Таким чином «громадянський конфлікт цінностей», як його подавала всьому світові московська пропаганда, канув у лету. Тепер  світ знає, що війна йде між українськими патріотами та підтримуваними Росією терористами.

Ці три тижні не пройшли марно і для депутатів Верховної Ради – дехто з них особисто побував у зоні бойових дій на Донбасі, і тому настрій депутатського корпусу був більш ніж бойовим. Саме тому, відразу і без розкачки, депутати підтримали указ президента Петра Порошенка про часткову мобілізацію. Необхідність прийняття рішення про часткову мобілізацію очевидна і зумовлена поширенням проявів тероризму на території України, що призводять до загибелі мирного населення, військовослужбовців і працівників військових формувань та правоохоронних органів України у східних регіонах держави, концентрацією угруповань військ зі значним наступальним потенціалом на території РФ поблизу державного кордону України, загрозою нападу, небезпекою державній незалежності України.

Логічним продовженням стало ухвалення зміни до закону «Про військовий обов'язок і військову службу», яким Верховна Рада України збільшила граничний вік військовозобов'язаних, які числяться у запасі. Відтак, військовозобов'язані у званнях рядового, сержантського і старшинського складу перебувають у запасі до 60 років (йдеться про «другий розряд» за віком, який раніше обмежувався 50 роками, перший – 35 роками).

Для представників молодшого та старшого офіцерського складу граничний вік для «другого розряду» встановлено у 60 років, для вищого офіцерського складу він лишився на позначці 65 років. Граничний вік перебування в запасі другого розряду є граничним віком перебування в запасі та у військовому резерві.

Військовозобов'язані, які перебувають у запасі та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу, поділяються на розряди за віком: перший розряд – до 35 років; другий відтепер – до 60 років. Особи офіцерського складу, які перебувають у запасі, також поділяються на два розряди за віком. Перший розряд: молодший офіцерський склад – до 45 років; старший офіцерський склад – майори (капітани 3 рангу) і підполковники (капітани 2 рангу) – до 50 років, а полковники (капітани 1 рангу) – до 55 років; вищий офіцерський склад – до 60 років. У другий розряд, відповідно до ухвалених 22 липня змін, потрапляють: з молодшого та старшого офіцерського складу – до 60 років, а з вищого офіцерського складу – до 65 років.

Як сказано в пояснювальній записці до законопроекту, ці зміни було розроблено для забезпечення «гарантованого переведення Збройних сил України, інших військових формувань на організацію і штати воєнного часу». Депутати очікують, що він, зокрема, збільшить кількість громадян із досвідом військової служби, які можуть бути використані для доукомплектування ЗСУ та інших військових формувань, і забезпечить рівні можливості різним категоріям громадян щодо виконання військового обов'язку в запасі.

Потім депутати ухвалили Заяву Верховної Ради України «Про трагічну загибель людей внаслідок терористичного акту над територією України» та «Щодо протидії поширенню підтримуваного Російською Федерацією міжнародного тероризму». Характерно, що Партія регіонів не голосувала, за винятком одного депутата, відмовилися приймати цю заяву також фракції Комуністичної партії України і «За мир та стабільність».

У заявах йдеться, що 17 липня над територією України в районі міста Тореза був збитий пасажирський літак Boeing-777 малайзійської авіакомпанії. Депутати зазначають, що, за наявними у компетентних органів України даними, цей терористичний акт вчинено бойовиками з використанням поставленого Російською Федерацією зенітно-ракетного комплексу «БУК», що обслуговувався російськими військовослужбовцями.

«Внаслідок цього варварського акту загинули всі, хто перебував на борту літака. Він став можливим завдяки підтримці бойовиків з боку чинного керівництва Російської Федерації, забезпечення їх сучасною військовою технікою та зброєю, у тому числі ракетними комплексами для ураження повітряних цілей», – заявляє Верховна Рада. Такі дії та безвідповідальна політика російської влади, сказано в заяві, що спрямовані проти України, фактично провокують акти міжнародного тероризму, в результаті яких гинуть не лише громадяни України, але й громадяни інших держав.

Також депутати заявляють, що такі дії РФ є актами військової агресії проти України, що мають всі ознаки міжнародної терористичної діяльності, уособленням якої є такі організації, як Алькаїда та інші. «На цей самий шлях стали і так звані самопроголошені організації – ДНР і ЛНР. Агресія Російської Федерації проти України вже стала загрозою життю і безпеці не лише українських, а й іноземних громадян, і набуває реальної загрози всьому світовому миропорядку», – сказано в заяві.

Верховна Рада України висловлює співчуття родинам та близьким усіх загиблих унаслідок цього терористичного акту. Верховна Рада України звертається до міжнародних та європейських організацій, лідерів країн світу з закликом вжити всіх необхідних заходів для розслідування обставин трагедії.

Також ВР закликає встановити та притягти до відповідальності винних у вчиненні терористичного акту; визнати самопроголошені організації ДНР і ЛНР терористичними. Рада також просить світ ужити спільні з Україною заходи, у тому числі у військово-технічній сфері, спрямовані на припинення діяльності терористичних угрупувань, що ведуть військові дії проти України та є загрозою миру і стабільності в світі.

Утім, опір регіоналів ухваленню рішень, спрямованих на зміцнення обороноздатності країни, був не лише пасивним. Депутат із фракції ПР Микола Левченко у виступі з місця почав говорити, що на сході України військові стріляють в українців, за що спікер Турчинов вимкнув йому мікрофон, вимагаючи припинити провокації. Левченко не заспокоївся і підійшов до президії парламенту, мабуть для того, аби виголосити свій спіч з трибуни парламенту. Але тут до нього підбіг «свободівець» Ігор Мірошниченко з наміром зупинити. Підбігли й інші депутати, які почали виштовхувати Левченка від трибуни. Після цього спікер запропонував видалити Левченка з зали парламенту на три дні, а після позитивного голосування за це – попросив «регіонала» не затримувати засідання й покинути залу.

Після всеукраїнського «ленінопаду» дійшла черга і до парламентських адептів «вічно живого учення»: Верховна Рада прийняла зміни до регламенту, які дозволять розпустити фракцію Комуністичної партії. Законопроект дозволяє голові ВРУ розпускати фракції за відсутності мінімально необхідної кількості депутатів. Раніше ця норма стосувалася лише депутатських груп. Крім того, ухвалені зміни виправляють іще одну «несправедливість» у регламенті. Відтепер депутати, які обиралися по мажоритарному округу, але їхня партія не пройшла до ВРУ, можуть вступати не тільки до депутатської групи, але і до будь-якої фракції. Як і варто було очікувати, Президент Петро Порошенко оперативно підписав закон про зміни до регламенту парламенту.

Уже по обіді, коли пристрасті трохи вщухли, депутати згадали, що крім політичних баталій є й інші справи й ухвалили (правда, з другої спроби) законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів за реєстр. №4179а. Метою проекту є вдосконалення термінології для забезпечення гармонізації із законодавством ЄС, уточнення положень щодо видів правопорушень та міри покарань, створення єдиного контролюючого органу для всієї харчової продукції, скасування дозвільних процедур, яких не існує в ЄС, запровадження європейських принципів регулювання ГМО, встановлення деталізованих вимог до процедур державного контролю харчових продуктів на ринку України та імпортної продукції відповідно до європейської практики, встановлення механізму саморегуляції операторами ринку на основі загальних вимог законодавства щодо гігієни харчових продуктів.

Законопроект передбачає запровадження в Україні моделі європейської системи забезпечення безпечності та якості харчових продуктів, яка побудована на принципі «від лану до столу», а також процедурах HACCP. Він відповідає вимогам європейського законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, цілям євроінтеграції.

Ухвалення цього законопроекту дозволить: підвищити рівень захисту здоров'я та інтересів споживачів; вдосконалити систему державного контролю в сфері безпечності харчових продуктів з урахуванням вимог законодавства ЄС та мінімізувати негативні наслідки необґрунтованого державного втручання у сферу виробництва та обігу харчових продуктів; чітко урегулювати відносини між органами виконавчої влади, операторами ринку харчових продуктів та споживачами харчових продуктів і визначити порядок забезпечення безпечності харчових продуктів, що виробляються та перебувають в обігу, ввозяться (пересилаються) на митну територію України та/або вивозяться (пересилаються) з неї; ввести ефективну відповідальність за порушення норм законодавства про безпечність харчових продуктів як виробників, так і контролюючих органів; збільшити споживання харчових продуктів громадянами України.

На відміну від українського політикуму, котрий сором'язливо відвертається від фактів відвертої антиукраїнської діяльності та підтримки сепаратистів представниками Партії регіонів та Компартії, українське суспільство тавро зрадників їм вже давно поставило. Та от біда – ця про кремлівська п'ята колона продовжує бути депутатами парламенту і має доступ до державної та військової таємниці.

У середу фізична боротьба з комуністами у ВРУ продовжилася. Депутат від «Свободи» Олексій Кайда вимагав видалити із залу очільника фракції КПУ Петра Симоненка. За словами «свободівця», Симоненко в інтерв'ю російським ЗМІ заявив, що влада в Україні «вбила багато тисяч українців, а в зоні АТО вбитих розбирають на органи».

Спікер ВРУ Олександр Турчинов не поставив це питання на голосування, пояснивши, що в регламенті існує певна колізія щодо кількості голосів, необхідних для видалення депутатів із залу. Виявляється, що і вчорашнє видалення Левченка було не зовсім законне, відтак він преспокійно сидів у залі. Після цього розлючені «свободівці» силоміць виштовхали Симоненка із залу, а рештки фракції комуністів, вірні партійній дисципліні, пішли вслід за своїм вождем. Пішли, щоби вже не повернутися – бо 24 липня фракцію КПУ у Верховній Раді сьомого скликання було офіційно розпущено, а Окружний адміністративний суд Києва почав розгляд позову Міністерства юстиції про заборону Комуністичної партії України.

Та як на мене, середа в парламенті ознаменувалася зовсім іншою подією. Вже не секрет, що пільги по сплаті послуг у житлово-комунальній сфері закінчилися, і вже зовсім скоро на нас чекають суттєво більші цифри у квитанціях на сплату. Досі ніхто так і не спромігся пояснити українцям, звідки беруться ці цифри і на яких розрахунках вони ґрунтуються. І от в середу лід нарешті скрес: у зв'язку з тим, що уряд змушений ухвалювати рішення стосовно приведення тарифів у відповідність до реальних затрат, які несуть компанії з енерго-, газо-, водопостачання, депутати вирішили проаналізувати, що відбувається на цих ринках і яким чином формуються ці тарифи. Було ухвалено проект постанови про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки дотримання законодавства в сфері державного регулювання природних монополій та суміжних ринків щодо енерго-, газо-, тепло- та водопостачання.

Найважливішими рішеннями сесійного тижня мали стати голосування по урядових законопроектах, котрі вносили зміни до бюджету та податкового законодавства. Втім, політики все переполітили: буквально останньої миті, у четвер, уряд вирішив залишити аграріїв у спокої і не чіпати їх податкові пільги в обмін на неповернення ПДВ експортерам збіжжя.

 

Натомість сталася інша довгоочікувана сенсація: силами фракції «УДАР» та ВО «Свобода», депутати котрих вийшли з коаліції, 24 липня більшість розпалася і фактично розпустила Верховну Раду. Наразі «Батьківщина» до них приєдналася не у повному складі, проте вже очевидно, що на День Незалежності Президент Порошенко підпише указ про розпуск парламенту, а 26 жовтня ми обиратимемо Верховну Раду наступного – восьмого скликання. На додачу, як чесний чоловік, подав у відставку й Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Відтак, маємо в.о. парламент та в.о. уряд. Добре хоч Президент залишився на хазяйстві.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"