Статті

ОЛЕКСІЙ ВАДАТУРСЬКИЙ: «Я ЗРОБИВ ВИБІР – ЗА ЄДИНУ УКРАЇНУ, ЗА ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ВЕКТОР РОЗВИТКУ – І СТОЯТИМУ НА ЦІЙ ПОЗИЦІЇ!»

Олексій Вадатурський– Я хочу, щоб в Миколаєві панували стабільність та спокій. Я завжди виступав за демократію та європейські цінності. Але я проти тієї демократії, що закінчується проломленими черепами та скаліченими життями людей. Сьогодні всі ми маємо об'єднатись і захистити інтереси нашої громади, забезпечити мир у нашому з вами дом, – таку заяву зробив генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН», Герой України Олексій Вадатурський.

Складна економічна та політична ситуація в Україні, брак знань та досвіду – все це сприяє лише збільшенню кількості запитань, відповіді на які знайти вкрай важко. Отже, виступаючи перед представниками ЗМІ під час брифінгу, Олексій Вадатурський мав на меті допомогти громаді знайти відповіді на ці складні запитання, спираючись на свій багатий життєвий та професійний досвід.

Сьогодні компанія «НІБУЛОН», незважаючи ні на що, продовжує ефективно працювати, розвиватися та досягати успіхів у різних напрямках діяльності:

«Ми здійснили низку ефективних заходів, що дозволили нам навіть за сьогоднішньої ситуації працювати ефективно і не втратити довіру банків. Нашу компанію підтримують такі серйозні міжнародні фінансові структури, як ЄБРР, Світовий банк, Міжнародна фінансова корпорація та інші.

Вже найближчим часом компанія планує провести спуск першого власноруч зведеного буксира на суднобудівно-судноремонтному заводі «НІБУЛОН», що ознаменує початок програми з будівництва серії суден на заводі нашої компанії.

Ми продовжуємо системно допомагати медичним закладам міста: нашою компанією для Миколаївської обласної лікарні придбано унікальне обладнання, що забезпечить діагностику та ефективне лікування багатьох захворювань», – наголосив він.

Компанія «НІБУЛОН» бере активну участь в організації оборони міста Миколаїв та забезпечення спокійного життя городян. Зокрема, надається системна фінансова допомога Нацгвардії та Збройним Силам України. Вісімдесят працівників компанії є безпосередніми учасниками цілодобових чергувань задля забезпечення безпеки в місті. Їм та ще 200 патріотам, активним учасникам самооборони, «НІБУЛОН» надає фінансову підтримку. Техніка, засоби захисту, обладнання блокпостів – все це сьогодні забезпечується компанією «НІБУЛОН».

Не залишився «НІБУЛОН» і осторонь трагедії, що сталася з мешканцями будинку на вул. Лазурна. Сьогодні кожному з них компанією надано фінансову допомогу, загальний розмір якої складає близько півмільйона гривень.

Останнім часом дуже модно називати будь-якого бізнесмена або багату людину олігархом. Ярлик «олігарха» намагаються навісити і на Олексія Вадатурського, з чим він категорично не погоджується через об'єктиві причини.

Хто такий олігарх? За його словами, олігархи – це не просто бізнесмени чи багаті люди, це можновладці, які використовують монополізовані ними сектори економіки для концентрації у своїх руках політичної влади, а політичну владу – для збільшення власних капіталів. Це означає, що без політичного панування олігархів не буває.

Компанія «НІБУЛОН» не має жодного свого представника в будь-яких органах влади: ні в міських, ні в районних, ні в обласних, ні, тим більше, в центральних органах влади. «Це не відповідає політиці компанії: ми ніколи цим не займалися і займатися цим не будемо», – пояснює Олексій Вадатурський.

За весь час діяльності, починаючи з 1991 року, «НІБУЛОН» жодного разу не отримував від держави податкових пільг, фінансування чи інших гарантій. Компанія ніколи не брала участь у приватизації державного майна, на відміну від тих-таки олігархів, які брали активну участь у приватизаційних процесах та, користуючись своїм політичним впливом, значно збільшували власні статки.

«Я веду простий спосіб життя, я доступний для спілкування, я не маю літаків і гелікоптерів, яхт і віл за кордоном. Місце мого життя та праці – це Миколаїв, Україна. З долею нашої компанії пов'язані долі 25 тисяч орендодавців, 5 тисяч працівників компанії та 15 тисяч членів їхніх сімей. І сьогодні мене особисто і весь колектив компанії «НІБУЛОН» ображає, коли мене безпідставно позиціонують як олігарха»,  – зауважив керівник підприємства.

Більше того, «НІБУЛОН» сам інколи змушений протистояти інтересам олігархів та фінансово-промислових груп, відстоюючи державні та суспільні потреби та цінності. Показовим тут є приклад морегосподарського комплексу. Всім і кожному мешканцю України відома проблема днопоглиблення Дніпра, яка має загальнонаціональне значення. Олексій Вадатурський довгий час говорив, що згоден виділити $2 млн на фінансування цього проекту. Компанія «НІБУЛОН» готова виконати роботи з днопоглиблення Дніпра за 3 місяці на партнерських умовах з державою: за умови, якщо держава протягом 3-х років поверне кошти компанії. Таку  позицію Олексія Вадатурського можна назвати цілком логічною з огляду на те, що  не лише одна компанія «НІБУЛОН», а й всі українці користуватимуться новими умовами судноплавства Дніпром.

Але ті фінансово-промислові групи, що контролюють Міністерство інфраструктури, не зацікавлені у вирішенні цієї проблеми. Така сама ситуація і з днопоглибленням річки Південний Буг. Сьогодні необхідно $10 млн, щоб ця річка стала судноплавною, від Вознесенська до Миколаєва ходили пасажирські «ракети», які «НІБУЛОН» будуватиме на власному суднобудівно-судноремонтному заводі, перевозились будівельні матеріали, а автомобільні дороги нарешті розвантажились. Та вирішення і цього питання досі залишається нерозв'язаним.

Інший цікавий приклад: судна, що сьогодні заходять в акваторію морського порту «Миколаїв», вимушені платити безпрецедентні портові збори, що робить суднозахід одним із найдорожчих у світі. Цих коштів могло б вистачити не лише на днопоглиблення річок Дніпро та Південний Буг, а й на багато інших проектів з розвитку морегосподарського комплексу нашого регіону. Натомість ці кошти стають джерелом фінансування портів-конкурентів в Одесі, Іллічівську та інших. Минулого ж року ДП «Дельта-Лоцман» гроші, що отримує від таких компаній, як «НІБУЛОН», витратило на організацію Євробаскету.

«Сьогодні вже недостатньо змінити керівників міністерств, – підкреслив Олексій Вадатурський. – Необхідно системно змінювати весь кадровий склад на нових людей, незаангажованих, що не служать тим чи іншим промислово-фінансовим групам, на тих, хто буде піклуватись про імідж країни, розвиток її економіки та господарства. Це стосується кожної галузі. Наша компанія довгий час самотужки бореться з олігархічними групами. І більше ми боротися не хочемо, ми прагнемо, щоб у майбутньому економіка працювала зовсім за іншими принципами».

За словами генерального директора компанії «НІБУЛОН», у цьому питанні однодумцем для нього є Петро Порошенко, який нещодавно відвідав підприємства компанії та зустрівся з її колективом: «Наші компанії за роки діяльності поєднує багато спільного. Батько Петра Олексійовича, Герой України, керівник аграрної компанії. В суднобудуванні ми також стали партнерами. Коли приймалося рішення, на якому підприємстві розміщувати замовлення з порізки металу для будівництва наших нових суден, розглядались варіанти і в Миколаєві, і в Дніпропетровську, і в Севастополі. Але найвигідніші умови були запропоновані заводом Петра Порошенка «Ленінська кузня». Тож сьогодні ми разом на довгострокових умовах займаємось розвитком суднобудування в Миколаєві. Крім того я дізнався, що наші підприємства фінансують ті самі західні банки. Повірте, що серйозні фінансові інститути тому бізнесу, де мають місце корупційні схеми і тіньова економіка, коштів не дають. Я переконаний, що людина, яка змогла побудувати такий бізнес, зможе очолити державу та підняти її економіку», –  зазначив Олексій Вадатурський.

На його думку, чим довше затягнеться виборчий процес – тим вищий ризик виникнення нових спалахів конфлікту. Саме тому так важливо вже в першому турі, 25 травня, обрати Главу держави. «Сьогодні всі ми маємо об'єднатися і прийти на вибори, – наголошує генеральний директор «НІБУЛОНу», – щоб наш голос не був використаний, аби це волевиявлення було чесним, відкритим, максимально об'єктивним. Я хочу, щоб у Миколаєві панували стабільність та спокій. Я завжди виступав за демократію і європейські цінності. Але я проти тієї демократії, що закінчується проломленими черепами та скаліченими життями людей. Сьогодні всі ми маємо об'єднатись і захистити інтереси нашої громади, забезпечити мир у нашому з вами домі. Я закликаю всіх підприємців міста не бути осторонь і допомогти тим, хто сьогодні в біді, і тим, хто сьогодні готовий нас від біди захищати».

Олексій Вадатурський закликав обласну владу бути більш сміливою і наполегливою у мобілізації громадськості на захист Миколаївщини. А до пересічних миколаївців звернувся з пропозицією: не бути байдужими, не боятись демонструвати свій патріотизм, надихати наших захисників, прикрашаючи машини і будинки жовто-блакитними стрічками.

 

За матеріалами Прес-центру компанії «НІБУЛОН»

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"