Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА (25.04.2014)

Пшениця. Минулий тиждень не відзначився значними змінами на світовому ринку пшениці. Як і раніше, учасники ринку напружено реагують на розвиток подій в Україні. Проте, зважаючи на відсутність проблем із відвантаженням партій українських зернових, паніки на ринку немає, і ціни залишаються стабільними. Іншим фактором спокою міжнародного ринку є те, що основні імпортери продовольчої пшениці накопичили залишки, які дозволять їм не купувати додаткових об'ємів до початку збирання нового врожаю. Таким чином, констатуємо сезонне зниження попиту на ринку пшениці, що традиційно тисне на ціни.

Водночас, у США станом на початок поточного тижня посіви у доброму та відмінному стані оцінюються на рівні 34% проти 35% на аналогічну дату минулого року та 49% у середньому за останні 5 років. Проте кількість опадів у США в останні дні дає підстави сподіватись на значний прогрес у розвитку посівів уже найближчим часом. Посівна кампанія ярої пшениці також розвивається нормальними темпами. Вже засіяно 10% від очікуваних площ проти 7% минулого року та 19% у середньому за останні 5 років.

Погодні умови, що складаються останнім часом в Україні, є сприятливими для розвитку посівів озимих культур, що додає оптимізму і виробникам, і трейдерам. Крім того, стабілізація курсу гривні призвела до стабілізації закупівельних цін на пшеницю, що надає підстави очікувати більшої активності виробників, які ще мають залишки даної культури.

На внутрішньому ринку України станом на 25 квітня ціни на пшеницю перебувають на стабільному рівні.  Ціни у портах наступні: пшениця 2-го класу — 2850-2900 грн/т, 3-го класу — 2800-2850 грн/т, фураж — 2650-2750 грн/т.

Кукурудза. На світовому ринку кукурудзи також панує відносне затишшя. Активність покупців значно знизилась, що тисне на ринок та на ціновий рівень пропозиції.

Основна увага учасників ринку прикута до оцінок майбутнього врожаю. Черговий звіт USDA має бути опублікований 9-го травня.

Станом на початок тижня у США посівна кампанія кукурудзи завершена на 6% від очікуваних площ, проти 3% на аналогічну дату минулого року та 14% у середньому за останні 5 років. Аналітики відзначають, що спостерігається певне відставання від нормальних темпів, але воно не є критичним та може бути подоланим найближчим часом. Так, учасники ринку очікують, що вже наступного тижня даний показник буде на рівні 25% (проти 31% за останні 5 років).

В Україні Мінагрополітики прогнозує посівні площі кукурудзи на рівні 5,16 млн га та валовий збір близько 30 млн тонн. Водночас, незалежні аналітики більш скептично оцінюють як посівні площі, так і валовий збір кукурудзи. Їхні оцінки валового збору коливаються в діапазоні 25-30 млн тонн.

Щодо внутрішнього ринку України, то закупівельні ціни трейдерів стабілізувались завдяки відсутності різких коливань курсу гривні відносно долара США.

Станом на 25 квітня ціни трейдерів у портах коливаються у діапазоні 2450-2500 грн/т.

Соя. Ринок сої протягом минулого тижня не зазнав значних змін. Як і раніше спостерігається ситуація зі зниженням попиту з боку Китаю та імпортом сої до США. Так Китай, який уже імпортував 27,5 млн тонн сої проти 21,5 млн тонн на аналогічну дату минулого року, продовжує розглядати можливість відміни найближчих поставок південноамериканської сої.

Щодо США, то експорт сої з цієї країни вже перевищує річну оцінку USDA на 1,5 млн тонн, що є наслідком активного попиту на американську сою з боку Китаю в січні-березні поточного року. Водночас оцінка імпорту сої до США з квітня по серпень наразі на рівні 1 млн тонн проти лише 0,6 млн тонн за аналогічний період минулого року.

Таким чином, можна казати про певне перенасичення ринку сої на поточний момент, що може негативно впливати на рівень цін, особливо у разі підтвердження очікувань на зростання світового виробництва сої наступного маркетингового року. Єдиним фактором, що може надавати підтримку цінам, є занепокоєння щодо рівня залишків на кінець маркетингового року у США, але світовий баланс сої, як і раніше, не надає підстав для стурбованості.

На внутрішньому ринку України закупівельні ціни на сою дещо зросли під впливом стабільного попиту з боку переробників. Станом на 25 квітня трейдери у портах пропонують наступні ціни: 6000-6200 грн/т, а переробники на заводах: 6000-6400 грн/т.

За інформацією торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»

З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.php

 

або зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02)

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"