Статті

ЧОМ ТИ НЕ ПРИЙШОВ, ЯК ФОРУМ ІШОВ? МИ Ж ТЕБЕ ЧЕКАЛИ…

Таку, дещо змінену, народну пісню вітчизняна аграрна спільнота могла б заспівати міністру аграрної політики і продовольства України Ігорю Швайці, який «пропустив» ІІІ Всеукраїнський аграрний форум, чим фактично призупинив його роботу.

Натомість спровокував створення аграрного страйкового комітету, який у разі «поганого слуху» з боку влади упродовж найближчих 10 днів вдасться до дієвих заходів по всій Україні.

Втім, про все по порядку.

Нагадаємо, Форум позиціонується як постійно діюча структура, яка об'єднує профільні асоціації, товаровиробників та переробників сільськогосподарської продукції. Координаційна рада форуму постійно аналізує ситуацію в АПК та виносить найбільш актуальні питання на обговорення Всеукраїнського аграрного форуму з метою створення сприятливих умов для господарювання на селі.

На захід 11 квітня зібралося понад 500 аграріїв, власників «різнокаліберних» підприємств, з усієї країни. Протягом роботи форуму зазвичай вносяться пропозиції до кінцевого тексту резолюції форуму, яка після внесення усіх зауважень спрямовується до органів влади. Не згадуючи про юридичну цінність зазначеного документа — немає у нас законів, які б надавали йому хоч якусь юридичну силу — зазначимо лише, що резолюцію ухвалено не було. Чому? Дуже просто — аграрії образилися і розлютилися. Під час посівної витягти селянина з поля можуть лише обставини непереборної сили. Через цей наявний форс-мажор аграрії зібралися на Форум саме для того, щоб бути вживу почутими представниками органів влади. Заради того, щоб нова команда аграрного блоку уряду ввійшла до курсу справ, а також через проведення сівби ранніх ярих і очікуваної стабілізації в країні, проведення Всеукраїнського аграрного форуму було перенесене на 11 квітня. Утім, не склалося.

Організатори попередньо розповсюдили список запрошених на форум чиновників — Прем'єр-міністр України, міністри юстиції, економрозвитку і торгівлі, фінансів, вище керівництво Держсільгоспінспекції, податкової, реєстраційної служби, ветфітослужби, Держземагентства, Нацбанку, Аграрного фонду, ДПЗКУ і просто таки шалена кількість народних депутатів України.

Розпочався захід брифінгом для журналістів. Потім із доповіддю про сучасні проблеми аграрного сектору виступив співголова Координаційної ради Форуму, голова Аграрного Союзу Геннадій Новіков. Озвучені проблеми, в буквальному сенсі, розігріли зал. Коли ж слово взяв головуючий заходу, президент асоціації УКАБ Алекс Ліссітса, присутнім стало зрозуміло, що нікого із запрошених не буде: вони не спізнюються, а взагалі не приїдуть.

Єдиним нардепом, який прийшов на Форум, став Сергій Лабазюк, перший заступник голови Комітету з питані аграрної політики і земельних відносин ВРУ. Він й озвучив головну тезу заходу, що результатом його роботи мало стати підписання або хоча б рішення про укладання і підписання тристоронньої угоди між органами законодавчої влади (Верховна Рада), виконавчої (Кабінет Міністрів і Мінагрополітики) і профільними організаціями АПК про спільні дії.

Із залу почали надходити пропозиції призупинити на півгодини роботу Форуму і зателефонувати урядовцям, зокрема міністру Швайці, й наполегливо запросити його на зустріч, участь у якій він погодив о 8:30.

«Мені неприємно про це казати, — пояснив залу після перерви співголова Координаційної ради, президент ВГО УАК Леонід Козаченко, — але ще жодного разу не було такого, щоб на зібрання з передових фахівців аграрної галузі не прийшло керівництво держави. Я вже не кажу про Президента країни і Прем'єра, а мова йде про профільного міністра. Таке сталося вперше в історії України. Я щойно спілкувався телефоном із Головою Верховної Ради, в.о. Президента (О.В.Турчиновим — ред.), який телефонував міністру і вимагав від нього приїхати на Форум, вибачитися перед аграріями і послухати, прийняти відповідні рішення і працювати над їхнім вирішенням. Вже через 15 хвилин мені передзвонили із секретаріату ВР і повідомили, що міністра переконати не вдалося».


Відтак, зрештою у вирі емоцій аграрії одностайно проголосували за призупинення роботи Форуму до того часу, поки влада не погодиться все ж таки вислухати працівників АПК. Задля цього було вирішено:

1. Протягом тижня обов'язково належно підготувати і провести зустріч співголів Форуму з керівництвом держави, її підготовку доручили організувати голові Ради підприємців при КМУ, президенту УАК Леоніду Козаченку.

2. Висловити недовіру нинішньому міністру аграрної політики і продовольства України Ігорю Швайці з подальшим зверненням до керівництва держави з тим, щоб зняти його з посади.

3. Створити страйком на випадок, якщо до аграріїв представники нової народної влади так і не дослухаються. Головою страйкому було обрано президента АСУ Геннадія Новікова, першим заступником — голову АФЗУ Миколу Миркевича.

4. Підібрати і обговорити на Форумі кандидатури справжніх фахівців АПК на керівні посади до аграрного блоку уряду.

5. Підтримати ініціативу луганських аграріїв і створити за їхнім прикладом всеукраїнський громадський рух «За єдину Україну!».

6. Направити листа на ім'я керівників держави з доданням означених пунктів.

Звісно, чиновники можуть посилатися на виключну зайнятість і наявність стратегічно важливіших питань. Однак профільний міністр, який дуже далекий від аграрної галузі за фахом, мав би прийти. Намагання виправдати чиновника в кулуарах, нібито він іще не все осягнув і тому виявився неготовим до такої зустрічі, звучать непереконливо. Бо де ж іще можна навчитися аграрній справі, як не на полі і не в товаристві фахівців тих самих поля і ферми, які щодня годують мільйони українців і людей на планеті попри те, що до них із такою неповагою ставиться політичний бомонд.

 

 

Прийнято одноголосно учасниками

III Всеукраїнського аграрного форуму

11 квітня 2014 року, м. Київ

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ

до в.о. Президента України О.В.Турчинова

Вельмишановний Олександре Валентиновичу!

 

Загальновідомо, що агропромисловий комплекс економіки є однією із базових галузей, що здатна забезпечити зростання навіть в умовах економічної кризи, що підтверджує досвід 2008-2009 років.

У той же час, протягом останніх років галузь постала перед низкою значних викликів. Це неможливість обробітку земель через недієву систему реєстрації прав оренди земель сільськогосподарського призначення, несистемні перетворення в сфері земельних відносин, відсутність стратегії формування земельних відносин, заблоковане фінансування АПК та комерціалізація ролі державних агентів на ринках аграрної продукції.

Щороку аграрії втрачали мільярди гривень на неофіційні платежі чиновникам за дозволи та процедури, які відсутні у цивілізованих країнах світу. У Верховній Раді України були зареєстровані та одностайно підтримані відповідними комітетами ряд законопроектів, спрямованих на ліквідацію корупції в АПК, проте їх розгляд у Верховній Раді України блокувався дзвінками «згори».

Загрози для галузі лише накопичуються із часом і можуть спричинити вкрай негативні наслідки, аж до неможливості обробітку значної площі земель сільськогосподарського призначення, зменшення обсягів виробництва і експорту продукції АПК, а також насичення внутрішнього ринку для задоволення потреб споживачів.

Зважаючи на серйозність проблем, 11 квітня 2014 року було проведено третій Всеукраїнський аграрний форум, у якому взяли участь понад 500 представників агропромислового комплексу з усіх регіонів України та керівники провідних громадських професійних організацій АПК.

Учасники Форуму, констатуючи надзвичайно тяжкий фінансово-економічний стан у галузі сільського господарства, вирішили вимагати від органів державної влади врахування спільних пропозицій аграріїв, прийняття яких обумовлено необхідністю збереження темпів розвитку АПК, і які полягають у наступному:

1. Невідкладному прийнятті законопроектів, зареєстрованих у Верховній Раді України, що спрямовані на дерегуляцію господарської діяльності у сфері сільського господарства та покращення умов господарювання (додаток 1).

2. Невідкладному прийнятті законопроекту, спрямованого на удосконалення податкового законодавства з метою усунення перешкод для кваліфікації сільськогосподарських угідь як таких, що знаходяться у користуванні товаровиробника для цілей справляння фіксованого сільськогосподарського податку та застосування спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, та відшкодування ПДВ при експорті зернових та технічних культур (додаток 2).

3. Збільшенні граничної чисельності державних реєстраторів прав на нерухоме майно з метою врегулювання питання щодо затримок із реєстрацією прав оренди земель сільськогосподарського призначення.

4. Проведенні наради за участі Голови Національного банку України, відповідальних керівників центральних органів виконавчої влади, співголів Всеукраїнського аграрного форуму та представників профільних об'єднань агропромислового комплексу щодо питань рефінансування комерційних банків по кредитах, виданих підприємствам АПК України.

5. Участі співголів Всеукраїнського аграрного форуму у щотижневих засіданнях Кабінету Міністрів України з метою отримання можливості під час розгляду питань щодо АПК висловлювати позицію представників агробізнесу, які мають великий досвід ефективного господарювання.

6. Утворенні при Кабінеті Міністрів України Координаційної ради з питань аграрної політики та включенні до її складу співголів Всеукраїнського аграрного форуму і представників профільних об'єднань агропромислового комплексу з метою налагодження системного діалогу Уряду з бізнес-асоціаціями.

7. Вчасному відшкодуванні Державною податковою службою України податку на додану вартість при експорті зернових та технічних культур з метою підтримки закупівельних цін на такі культури та недопущення збитковості зернового виробництва.

Враховуючи вищевикладене, звертаємось до Вас, вельмишановний Олександре Валентиновичу, із проханням дослухатись до думки аграріїв, які прагнуть ефективно працювати та нарощувати обсяги виробництва, та дати доручення відповідним органам державної влади щодо врахування пропозицій третього Всеукраїнського аграрного форуму та забезпечення вирішення порушених питань з метою покращення ситуації в галузі.

Запевняємо Вас, що аграрії та представники харчової промисловості докладуть максимум зусиль для збереження темпів розвитку АПК в непростих економічних умовах, із урахуванням запропонованих змін.

Сподіваємось на Вашу особисту підтримку та розуміння.

 

Від імені членів Координаційної Ради Всеукраїнського аграрного форуму:

Співголова Координаційної Ради

Всеукраїнського аграрного форуму,

Голова Ради директорів Асоціації «Союз птахівників України»,

Президент Асоціації «Союз кормовиробників України»

О.Б.Бакуменко

Співголова Координаційної Ради

Всеукраїнського аграрного форуму,

Президент Української аграрної конфедерації

Л.П. Козаченко

Співголова Координаційної Ради

Всеукраїнського аграрного форуму,

Президент Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»

А. Ліссітса

Співголова Координаційної Ради

Всеукраїнського аграрного форуму, Президент

Асоціації фермерів та приватних землевласників України

М.С. Миркевич

Співголова Координаційної Ради

Всеукраїнського аграрного форуму,

Голова Аграрного союзу України

Г.В. Новіков

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"