Статті

АГРАРІЇ ВИМАГАЮТЬ СКАСУВАННЯ КОРУПЦІЙНИХ СХЕМ В АПК ТА ПРИПИНЕННЯ СКАНДАЛЬНИХ ІНІЦІАТИВ ПОПЕРЕДНЬОГО УРЯДУ

Співголови Всеукраїнського аграрного форуму та представники профільних асоціацій у сфері агропромислового комплексу звернулися з листами до виконуючого обов'язки Президента України Олександра Турчинова, голів парламентських фракцій та груп з вимогою невідкладного прийняття пакету законопроектів, які допоможуть знищити джерело корупції в АПК через ліквідацію зайвих дозволів та процедур. Цій темі було присвячено розширену прес-конференцію авторів листа 28 лютого в Києві.

Зокрема, в листі йдеться про негайне прийняття наступних законопроектів:

– №2459. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні» (щодо дерегуляції ринку зерна) – скасовує обов'язкову сертифікацію якості зерна;

– №2609а. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення безпечної експлуатації сільськогосподарської техніки) – скасовує обов'язковий технічний огляд сільськогосподарської техніки;

– №3008. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання ринку засобів захисту рослин – скасовує погодження на ввіз засобів захисту рослин;

– №3237. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення – скасовує подвійну реєстрацію при оформленні договору оренди;

– №3316. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сталого використання земель сільськогосподарського призначення – скасовує обов'язковість проектів сівозміни та ряд документів при реєстрації права оренди.

Також зазначається, що в умовах порожнього бюджету і додаткових витрат на проведення виборів, а також стрімкого падіння гривні аграрії опинилися фактично сам на сам із проведенням комплексу весняно-польових робіт: суттєво зросли в ціні мінеральні добрива і засоби захисту рослин, які є переважно імпортними, а також вартість пального. Програми здешевлення кредитів також не діють.

Відтак, зазначають представники профільних організацій, єдиною дієвою реальною допомогою з боку держави за нинішніх умов є:

– негайне прийняття наведених законопроектів,

– збереження пільгового оподаткування – залишити недоторканними єдиний фіксований сільгоспподаток і зберегти акумулювання ПДВ на рахунках сільгосппідприємств,

– зняття поборів та знищення корупційних схем при оформленні численних дозвільних документів різного рівня, що дозволить вивільнити сотні мільйонів гривень на цільові потреби аграрної галузі,

– активізація нормальних економічних інструментів, а не тих, що наявні зараз і викривлені під нашу ментальність. Це дозволить дати фінансову ліквідність аграрному сектору економіки: програми страхування ризиків, робота гарантійного фонду, інструмент аграрних розписок тощо.

«Ми сподіваємось, що з початком активної роботи Верховної Ради України нарешті вдасться ліквідувати принаймні основні корупційні механізми в аграрній галузі. Тому провідні профільні асоціації, які висловлюють думку десятків тисяч господарюючих суб'єктів та 4,6 мільйонів працівників АПК України, закликають нову владу сприяти у невідкладному прийнятті пакету законопроектів, які ліквідують непотрібні дозволи і процедури, які відсутні у країнах ЄС, США, Росії та лише створюють бюрократичний тиск на сільгоспвиробників, гальмуючи розвиток галузі», – зазначив генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Володимир Лапа.

«Ми також наголошуємо на неприпустимості повернення до ідеї попереднього складу Кабінету Міністрів щодо неповернення ПДВ при експорті зерна. Так, наприкінці минулого року уряд декілька разів намагався зробити виробників зерна єдиною галуззю в Україні, що не могла претендувати на повернення ПДВ при експорті. Прийняття таких пропозицій призвело би до банкрутства значної кількості підприємств галузі та росту соціальної напруженості. Також зменшення доходів аграріїв у такому випадку поставило б під питання можливість ефективного проведення весняного циклу польових робіт», – наголосив головний аналітик Української аграрної асоціації Мар'ян Заблоцький.

Учасники заходу також наголосили, що скасування ПДВ при експорті зерна – це щонайменше 15% збитків, які несе саме сільгоспвиробник. За часів існування корупційної схеми, за якої повернення ПДВ було предметом корупції не лише в АПК, слід було заносити «кейси з готівкою» зацікавленим чиновникам з чималим «відкатом». І нагадали, що коли запроваджувалося неповернення ПДВ при операціях із зерном і технічними культурами, вартість зерна сягала $350/т, і такий захід давав можливість дещо зекономити видатки держбюджету і унеможливити зростання цін на хліб на внутрішньому ринку під час піково високих цін на зерно. Нині таких цін немає, країна перебуває у зовсім іншій ситуації. Тому говорити про те, що зараз не слід відшкодовувати ПДВ при операціях з зерновими і технічними культурами – це нонсенс.

Також держава не повинна займатися бізнесом, її задача – створення належних умов для розвитку бізнесу. Коли держава починає займатися бізнесом, виникає конфлікт інтересів, і умови гри на ринку стають непередбачуваними, виникає ручне штучне втручання в ринок.

Своєю чергою, голова Ради директорів асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко зазначив, що протягом останніх років аграрний сектор постав перед низкою значних викликів. Мова йде про неможливість обробітку земель через недієву систему реєстрації прав оренди земель сільгосппризначення, несистемні перетворення в сфері земельних відносин та комерціалізацію ролі державних агентів на ринках аграрної продукції.

«Критично важливим є збереження податкових стимулів для аграріїв в частині фіксованого сільськогосподарського податку та спеціального режиму оподаткування ПДВ для сільськогосподарських підприємств (товаровиробників). Допоки ЄС та США не скасують шалені дотації для своїх фермерів, українські аграрії, на жаль, будуть постійно потребувати принаймні податкових пільг, щоб мати змогу конкурувати на міжнародних ринках», – додав Олександр Бакуменко.

Експерти наголосили, що аграрії втрачали мільярди гривень щороку на неофіційних платежах чиновникам за дозволи та процедури, які відсутні у цивілізованих країнах світу. У Верховній Раді були зареєстровані та одностайно підтримані відповідними комітетами ряд законопроектів, спрямованих на ліквідацію корупції в АПК, проте їх розгляд у сесійній залі парламенту був заблокований на прохання представників попереднього складу уряду.

«Нарешті ми припинили говорити про те, – наголосив голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков, – що у нас щось погано там або там в аграрному секторі. Ми зустрілися заради того, щоб вказати реальні шляхи для нормального функціонування вітчизняного АПК у непростих економічних умовах».

Загальновідомо, зауважив він, що агропромисловий комплекс економіки є однією із базових галузей, що здатна забезпечити зростання навіть в умовах економічної кризи, що підтверджує досвід 2008-2009 років. Аграрний сектор порівняно з іншими галузями економіки є доволі інертним і не може розвертатися на марші. Аграрії залежать від термінів посівної кампанії і жнив, тому не можуть на місяць пізніше посіяти або раніше почати збирати.

Промовець акцентував увагу присутніх на тому, що Південь України, зокрема аграрії АР Крим вже практично посіяли ранню групу ярих культур. Вони, власне, встигли зробити це за старими цінами. Наразі зупинилася робота банківської системи щодо кредитування взагалі, не лише аграріїв, у тому числі це стосується і відкритих кредитних ліній. Крім того, наразі відсутнє традиційне впродовж багатьох років кредитування сільгоспвиробників з боку потужних компаній, які реалізують насіння, міндобрива, ЗЗР та пальне під майбутній урожай. Якщо найближчим часом не вдасться стабілізувати фінансову ситуацію в країни, результати посівної в центральній і північній частині України будуть непередбачувані.

Тому головне завдання на рівні держави – відновити макроекономічне фінансування стратегічних галузей економки, резюмував голова АСУ.

 

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"