Статті

ЄВГЕНІЙ ЧЕРНИШЕНКО: «ЗАРАДИ ЗБЕРЕЖЕННЯ ТЕПЛИЧНОЇ ГАЛУЗІ, НАМ НЕОБХІДНА ДІЄВА ПІДТРИМКА ДЕРЖАВИ»

Під час роботи IV Міжнародного промислового ярмарку технологій і обладнання для тепличної галузі «Тепличне господарство 2014» на наші запитання погодився відповісти Євгеній Чернишенко – заступник голови правління ПАТ «Комбінат «Тепличний», голова Асоціації «Теплиці України».


Євгеніє Володимировичу, яка нині ситуація у вітчизняній тепличній галузі?

– Тепличні господарства України розпочали новий технологічний рік в умовах політичних, але, на жаль, не економічних реформ.

Минулий рік тепличні господарства закінчили з надто високою собівартістю виробництва продукції і отримали майже нульову рентабельність. Таке становище зумовлене різким підвищенням цін на газ і енергоресурси, які становили у загальних витратах 55-60% вартості. Так, вартість імпортного газу 2013 року становила $582 у кінцевого споживача і вдвічі перевищила ціну європейського виробника овочів закритого ґрунту. Для порівняння, 2008 року ціна газу була втричі нижчою і становила $192 за кубометр. Щоправда, нині ціна газу відповідно до домовленостей попереднього уряду з керівництвом Росії знизилася на $50 – до $532 за м3, однак це зниження суттєвого покращення галузі не дає.

На прохання нашої асоціації «Теплиці України» та інших вітчизняних тепличних господарств про продаж для підприємств галузі газу українського видобутку, який набагато дешевший імпортного, і про здешевлення ціни на електроенергію, тобто постачання її для тепличних господарств за ціною 1-го класу, яка нижче на 25% від ціни 2-го класу, Міненергетики і НКРЕ надали негативну відповідь. Держструктури мотивували таке рішення невідповідністю нашої пропозиції Податковому кодексу, Держбюджету і низці інших законодавчих актів України.

Водночас, через низьку купівельну спроможність українського населення, ціни на продукцію тепличного господарства зростають набагато повільніше проти оптових, а то й взагалі зупинилися на рівні минулих років.

 

Одна складова бізнесу – виготовити продукцію, друга – її вигідно реалізувати…

– Овочівництво закритого ґрунту не може працювати, що називається, на склад, адже це продукція, що швидко псується, і зберігання лише здешевлює її. За останні п'ять років в Україні збільшилася частка великих оптових покупців і зросли об'єми експорту, водночас різко зменшилася частка дрібних покупців для реалізації продукції на продовольчих ринках країни.

Це дає нам підстави сподіватися, що завдяки високій якості продукції ми зможемо експортувати українську продукцію до країн Євросоюзу, як це останніми роками зробила, наприклад, Туреччина. Щоправда, на жаль, овочі, що постачаються  з Туреччини й інших країн світу на ринок колишніх країн СНД, у тому числі і до України, менш якісні, ніж ті, що експортуються до ЄС.

Вітчизняні виробники наразі не можуть конкурувати з такими низьковитратними виробниками, оскільки ціна продукції з південних країн, навіть з урахуванням витрат на логістику, набагато нижча, ніж на овочі закритого ґрунту, вирощені у нас. Основними нашими конкурентами у цій царині є продукти, що імпортуються з таких країн, як Туреччина, Іспанія, Марокко, Туніс тощо. Ми можемо боротися з ними за вітчизняного споживача лише за рахунок якості. Коли ж в розпал овочевого сезону в Україні роздрібна ціна наближається до $1 за кілограм, ми легко витісняємо імпортну продукцію, яку через великі мита стає просто невигідно завозити. Так само зменшення продажів з потужних тепличних господарств спостерігається з середини травня, коли дозрівають овочі у південній частині України і під плівкою у дрібних індивідуальних господарствах.

Наприкінці травня – початку червня ціна падає до 1-2 грн за кілограм, і в промислових теплицях закінчується вегетація першого обороту.

 

Які нині маємо потужності вітчизняної галузі овочів закритого ґрунту?

– Площа промислових скляних теплиць в Україні, які працюють за сучасними технологіями, закупленими в Нідерландах, Німеччині, Ізраїлі й інших передових країнах, становить близько 300 га.

Основним фактором виживання підприємств галузі є зниження використання енергоносіїв на кілограм вирощеної продукції і будівництво нових комплексів із застосуванням енергозаощаджуючих технологій, які дають можливість витрачати на 1 гектар площі – 250-300 кубометрів газу. Нині в старих теплицях, залежно від регіону, тобто північніше чи південніше, витрачається в межах 650-800 тис. метрів кубічних на гектар на рік.

Також слід застосовувати технології з альтернативним енергозаміщенням, наприклад, – біогаз, вугілля, сонячна енергія. Будівництво високотехнологічних тепличних комплексів – справа дуже витратна, тому держава в рамках програм розвитку та підтримки АПК законодавчо закріпила норму щодо компенсації з держбюджету 50% витрат на зведення тепличних комплексів (щоправда, без ПДВ – прим ред.). Основна мета цього проекту – це збереження і нарощування обсягів виробництва овочів, розсади і квітів закритого ґрунту в України. Бюджетні кошти мають виділятися безповоротно на конкурсній основі.

Однак з 2011 року цей закон не діє. Жодна компанія, яка зводила такі нові тепличні комплекси, не отримала компенсації по сьогодні, і навряд той, хто будуватиме об'єкти цьогоріч, може розраховувати на державну підтримку. Хоча в країнах Євросоюзу і в решті розвинених країн така компенсація існує. Наприклад, Туреччина компенсує до 80% витрат на будівництво навіть дрібним тепличникам.

Було б доцільним залучення інвестицій у галузь, однак для цього потрібна стабільна політична і економічна ситуація в країні, а також прозоре законодавство, якого слід чітко дотримуватися всім учасникам ринку.

Слід зазначити, що до сьогодні працюють ухвалені в 1999-2001 роках закони про фіксований сільськогосподарський податок і податок на додану вартість. Завдяки ним можна акумулювати кошти для модернізації виробництв, а також вкладати їх й будівництво нових тепличних комплексів.

 

Чого очікують тепличники від держави найближчим часом?

– Овочівництво закритого ґрунту є однією з найбільш складних, капітало– і трудомістких галузей сільського господарства. Вона відіграє пріоритетну роль у забезпеченні населення свіжими овочами і зеленню, особливо в період міжсезоння і осінньо-зимовий час, коли відчувається гостра нестача вітамінів для людського організму.

Хочу наголосити, що заради збереження галузі її працівники очікують від держави дієвої підтримки. Зокрема, це стосується стабілізації цін на газ, запровадження цільової програми компенсації будівництва, пільгового кредитування.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"