Статті

Цінові тренди на світових ринках зерна 21.02.2014

Пшениця. Світовий ринок пшениці протягом останнього тижня не відзначався активністю. Попит з боку імпортерів залишається невисоким та не створює підстав для різких змін цін.

Іншим важливим фактором, на який звертають увагу учасники ринку, є оцінки стану посівів озимої пшениці у країнах північної півкулі. Нині погодні умови та стан посівів в основних країнах-виробниках є стабільними та не здатні значним чином впливати на рівень цін. Так у США, незважаючи на певні погодні негаразди у деяких штатах, поки що не відмічається значного погіршення стану посівів, а в Україні, за інформацією міністерства аграрної політики та продовольства, станом на середину лютого 93% посівів озимих культур перебувають у доброму та задовільному стані.

Тим не менш, незважаючи на стабільність ринку, українські виробники продовжують вкрай неохоче реалізовувати залишки пшениці. З іншого боку, трейдери не готові підвищувати ціни через відсутність підстав до зростання цін на міжнародному ринку, а цінові пропозиції компаній-переробників обмежуються низьким попитом на борошно та зниженням цін на нього.

На внутрішньому ринку України станом на 19 лютого ціни на пшеницю залишаються на стабільному рівні. Трейдери у портах пропонують наступні ціни: пшениця 2-го класу – 2030-2070 грн/т, 3-го класу – 2000-2030 грн/т, фураж – 1870-1940 грн/т.

 

Кукурудза. Світовий ринок кукурудзи також демонструє стабільність попиту та пропозиції, що призводить до відносної стабільності цін.

Наприклад, експорт кукурудзи із США станом на середину лютого на 89% перевищує минулорічний показник на аналогічну дату, при тому, що річний приріст, за прогнозом USDA, має скласти 118%. Це свідчить про те, що потенціал експорту американської кукурудзи у другому півріччі маркетингового року залишається значним та може чинити певний тиск на ціні у весняні місяці.

Крім того, в Аргентині підвищено оцінку посівних площ кукурудзи з 3,3 млн га до 3,57 млн га, у результаті чого зросте оцінка потенційного експорту кукурудзи із даної країни.

Таким чином констатуємо стабільність на світовому ринку кукурудзи та підстави до очікування тиску на ціни з боку значної пропозиції.

На внутрішньому ринку України ситуація, як і раніше, напружена. За умов нестабільного політичного стану фермери неохоче реалізовують зерно, провокуючи таким чином виникнення дефіциту кукурудзи у трейдерів, яким необхідно покривати власні короткі позиції, що призводить до зростання цін попиту. Крім того, ціни зберігають високу чутливість до плаваючого валютного курсу, що ускладнює формування цінових прогнозів. Станом на 19 лютого ціни трейдерів у портах коливаються у діапазоні 1640-1670 грн/т.

 

Соя. Ринок сої минулого тижня продемонстрував незначне зростання. Ціни очікувано підвищувались через зростання попиту на американську сою з боку Китаю. Проте варто відзначити, що Китай активно контрактує сою врожаю 2014 року, паралельно відмовившись від 272 тис. т сої із США врожаю 2013 року. Цей факт свідчить про прогнозовану на друге півріччя маркетингового року переорієнтацію Китаю на сою із Південної Америки. Експортний потенціал США на світовому ринку сої поточного сезону можна вважати фактично вичерпаним, адже приріст об'єму експорту відносно минулого маркетингового року вже складає 17,7% проти прогнозованих USDA 14%. Природно, що в такій ситуації мають бути знижені оцінки запасів сої у США.

З іншого боку, на ціни може тиснути той факт, що аналітики прогнозують посівні площі сої у наступному маркетинговому році на рівні 33,8 млн т проти 30,9 млн т у поточному маркетинговому році. Враховуючи те, що в Аргентині та Бразилії також очікується збільшення посівних площ, можна прогнозувати, що валовий світовий збір сої буде більшим, аніж поточного маркетингового року, що може призвести до значного зниження цін. Аналітики прогнозують, що нині основним фактором впливу на ринок будуть коливання попиту з боку імпортерів, насамперед, Китаю.

На внутрішньому ринку України ціни на сою протягом останнього тижня стабілізувались, хоча як і раніше виробники неохоче реалізують наявні на складах залишки через очікування подальшого зростання. Трейдери у портах пропонують ціни в діапазоні 4300-4500 грн/т, а переробники на заводах – 4300-5000 грн/т.


За інформацією торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»

З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.php

 

або зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02)

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"