Статті

КРАЇНІ НЕ ВИСТАЧАЄ СЕЛІТРИ

Для проведення весняного комплексу польових робіт 2014-го країні знову суттєво не вистачає селітри. Питання жодним чином не пов'язане з подіями на Євромайдані, просто наразі монополізація виробництва мінеральних добрив вилізає аграріям боком.


Замало

і задорого

У спробах покращити ситуацію декілька профільних громадських організацій АПК наголосили на скрутній ситуації з мінеральними добривами.

Так, Українська аграрна конфедерація (УАК) заявила про можливу нестачу міндобрив, насамперед, аміачної селітри, для проведення цьогорічних весняно-польових робіт. Згідно із заявою президента УАК Леоніда Козаченка, аграрії потребують 900 тис. тонн міндобрив, з яких 50% мала б складати саме аміачна селітра, а до середини березня Україна матиме лише 400 тис. тонн.

«Cитуацію надзвичайно ускладнює той факт, що, навіть за умови оплати мінеральних добрив у грудні-січні, аграрії можуть розраховувати на їхню фактичну поставку не раніше лютого-березня 2014 року. Більше того, у зв'язку із зупинкою ряду хімічних підприємств протягом осінніх місяців, цілком реальною є перспектива дефіциту мінеральних добрив під врожай 2014 року», – зазначив президент УАК.

Крім дефіциту існує ще й проблема ціни на міндобрива. Зокрема, асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», Аграрний союз України, Асоціація фермерів та приватних землевласників України у листі до Прем'єр-міністра України підкреслили, що лише за два тижні відпускна ціна підприємств на аміачну селітру зросла із 2800-2900 грн/т до 3300 грн/т або на 15% (див табл. 1.), а ціни реалізації цієї продукції сільськогосподарським підприємствам підвищились до 3500 грн/т.

На їхню думку, цей фактор призведе до зростання собівартості основних видів рослинницької продукції врожаю 2014 року на 3-5%, а із урахуванням подальшого зростання вартості інших факторів виробництва (наприклад, орендної плати), підвищення собівартості в 2014 році може становити 10% і вище.

При цьому, наголошують аграрії, підвищення ціни на добрива триває на тлі значного зниження цін на зернові і олійні культури врожаю 2013 року. Зниження становило від  20 до 40%. З огляду на те, що тенденція до зниження цін може тривати і в 2014 році – галузь постала перед перспективою системної збитковості.

З огляду на вищенаведене, аграрії просять уряд дати доручення відповідним міністерствам і відомствам щодо унеможливлення зростання цін на мінеральні добрива, та повернення їх на економічно обґрунтований рівень, що відповідає платоспроможності сільськогосподарських товаровиробників.

Підтверджує тенденцію до зростання цін на міндобрива і ДП «Держзовнішінформ». Як зазначає начальник відділу хімічної промисловості ДП «Держзовнішінформ» Ольга Хмеленок, на початку року аміачна селітра користується дуже високим попитом. Контракти на її постачання з українських заводів розтягнулися вже на лютий 2014 року. Російські ж добрива майже не заходять на наш ринок через аналогічний значний попит в РФ.

Ціни трейдерів на вітчизняний продукт досягли 3280-3350 грн/т, СРТ станція замовника при поставках залізничним транспортом. Складська ціна товару досягла 3500 грн/т, EXW склад трейдера.

При постійному подорожчанні аміачної селітри та її дефіциті на ринку, покупці починають розмірковувати про альтернативні селітрі добрива. Разом з тим, на тлі даної ситуації зростають ціни на карбамід, обсяг виробництва якого також не може повністю задовольнити збільшений попит.

 

Скільки має

коштувати селітра?

 

 

Повний текст у друкованій версії

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"