Статті

ВІДШКОДУВАННЯ ПДВ ПРИ ЕКСПОРТІ ЗЕРНА – НА ВОЛОСИНІ

Державним бюджетом України на 2014 р. не передбачено зміни до Податкового кодексу, тому при операціях із зерновими і технічними культурами з 1 січня 2014 р. експортерам зерна має відшкодовуватися податок на додану вартість. Практика повернення ПДВ дозволить підвищити рентабельність виробництва зернових і, відповідно, доходи сільгоспвиробників.

Нагадуємо, що відшкодування ПДВ намагалися повернути ще 20 жовтня 2011 року шляхом прийняття закону «Про внесення змін до Податкового кодексу», який дозволив відшкодовувати ПДВ експортерам зерна. Через 2 тижні, 3 листопада 2011 року, Президент України застосував до цього закону право вето. Водночас, скасування нульової ставки ПДВ на операції експорту зерна набуло чинності 1 липня 2011 року. В результаті сільгоспвиробники втрачали частину прибутку протягом наступних трьох років.

Водночас юристи АО «Волков і партнери» повідомляють, що у Верховній Раді України зареєстрований урядовий законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обкладення податком на додану вартість деяких операцій із зерновими та технічними культурами (реєстр. №3863 від 11.01.2014), яким передбачається скасувати відповідну норму в Податковому кодексі. Вже 15 січня ц.р. він отримав схвальний висновок Головного науково-експертного управління ВРУ.

Відповідно, з 1 січня 2014 року до прийняття цього законопроекту і набуття ним чинності, експортерам зерна має відшкодовуватися податок на додану вартість.

 

У разі схвалення цього законопроекту лишається сподіватися, що норма про невідкодування ПДВ не буде прийнята заднім числом. Бо інакше вона порушуватиме принцип стабільності, викладений у пп.4.1.9 ПК України (щодо внесення змін за шість місяців до початку нового податкового року).

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"