Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА 24.01.2014

Пшениця. Останній тиждень не відзначився значними змінами на світовому ринку пшениці. На Чиказькій біржі, як і раніше, панує знижувальний тренд, який підкріплюється оцінками запасів пшениці у США та загалом у світі, а також падінням попиту на цю культуру з боку основних споживачів. Так, за останній тиждень було законтрактовано 320 тис. т американської пшениці проти 536 тис. т за аналогічний період минулого року.

Аналізуючи результати останнього тендеру єгипетського урядового імпортера GASK, який минулого тижня придбав загалом 295 тис. т продовольчої пшениці відзначаємо широкий спектр країн походження (120 тис. т із Франції, 60 тис. т із США, 60 тис. т із Російської Федерації та 55 тис. т з України), що свідчить про значну конкуренцію серед продавців, якою частково пояснюється зниження цін порівняно з минулими тендерами даної організації.

Також варто відзначити результати тендеру в Алжирі, який придбав 500 тис. т фуражної пшениці з поставкою в лютому-березні за ціною, що еквівалентна ціні 1880-1890 грн/т в порту України в кінці січня-на початку лютого. Таким чином, можна зробити висновок, що поточна кон'юнктура світового ринку не надає підстав очікувати зростання цін на пшеницю продовольчого та фуражного сегментів у короткостроковій перспективі.

На внутрішньому ринку України станом на 22 січня ціни фактично не змінилися порівняно з минулим тижнем. Трейдери у портах пропонують наступні ціни: пшениця 2-го класу – 2030-2050 грн/т, 3-го класу – 1990-2000 грн/т, фураж – 1870-1920 грн/т.

 

Кукурудза. Протягом минулого тижня світовий ринок кукурудзи перебував у стані відносного спокою. Як і раніше залишається невирішеним питання з поставками американської кукурудзи до Китаю, які було скасовано покупцями через вміст несанкціонованих видів ГМО. Аналітики не виключають, що причинами такого рішення з боку уряду Китаю може бути зростання оцінок внутрішнього виробництва кукурудзи. У такому випадку варто очікувати зменшення попиту з боку Китаю на кукурудзу на світовому ринку, що може чинити додатковий тиск на ціни.

Також останніми днями в Аргентині спостерігалась значна кількість опадів, що, за оцінками екпертів, може значно покращити стан посівів пізніх сортів кукурудзи та призвести до збільшення оцінок урожаю в країні.

Останнім часом значна увага приділяється прогнозам на зростання внутрішнього попиту на кукурудзу у США, що розглядається як фактор, що здатен надавати підтримку цінам. Але слід зазначити, що при зростанні прогнозів на використання кукурудзи на кормові потреби у США на 25 млн т, оцінки споживання фуражної пшениці зменшились лише на 3,5 млн т. Водночас поголів'я худоби у США в останні роки демонструє тенденцію до зменшення, що викликає значні сумніви щодо обґрунтованості збільшення оцінок кормового споживання кукурудзи.

На внутрішньому ринку протягом останнього тижня ціни, насамперед у портах, знову дещо зросли. На нашу думку, причинами для зростання стало значне погіршення погодних умов, яке негативно впливає на внутрішню логістику (насамперед, на рух автотранспорту), та низька активність виробників кукурудзи, які продовжують утримувати значні залишки даної культури на складах. Станом на 22 грудня ціни трейдерів в портах коливаються у діапазоні 1470-1540 грн/т.

 

Соя. Світовий ринок сої протягом останнього тижня залишався стабільним. Попит з боку Китаю, що є одним з основних факторів, здатних значною мірою впливати на ціни, на даному етапі відповідає всім прогнозам. Наразі Китай вже законтрактував 26,7 млн т (з яких 8 млн т ще не відвантажено) сої з США проти 19,6 млн т минулого року. Таким чином оцінка загального імпорту Китаю протягом маркетингового року на рівні 69 млн т виглядає цілком реальною. Водночас такий рівень експорту США навіть перевищує оцінки аналітиків та вже складає 102 % від прогнозів. Якщо Китай законтрактує додаткові об'єми американської сої, то природно, що зменшаться оцінки запасів на кінець маркетингового року в США. Така ситуація могла б сприяти підвищенню цін у довгостроковій перспективі, але тут варто пам'ятати про значні обсяги виробництва сої у Південній Америці, що здатні забезпечити попит Китаю у разі його зростання. Крім того, американські аналітики оцінюють посівні площі кукурудзи у США у 2014 р. на рівні, що на 1,5 млн га менший, ніж 2013 року, саме через збільшення посівів сої, як більш рентабельної культури. Виходячи з цього можна спрогнозувати збільшення виробництва сої у США в наступному маркетинговому році, що створюватиме тиск на ціни.

 

На внутрішньому ринку ціни залишились незмінними: трейдери в портах пропонують ціни в діапазоні 4100-4280 грн/т, а переробники на заводах – 4000-4300 грн/т. На нашу думку, вагомі підстави для значних змін цін на сою у короткостроковій перспективі відсутні.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"