Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА 13.12.2013

Протягом останнього тижня увага учасників світових ринків основних культур була прикута до чергового звіту USDA, який був опублікований 10 грудня. Саме інформація, що містилася в даному звіті, була основним фактором, який міг спричинити зміни цін на даний період.

 

Пшениця. Ринок пшениці після публікації звіту USDA опинився під тиском. Причиною цього є підвищення оцінки світового виробництва пшениці поточного маркетингового року порівняно з прогнозом, який було зроблено у листопаді (з 706,4 млн т до 711,4 млн т) та., як наслідок, підвищення прогнозів на перехідні залишки, що будуть сформовані на кінець року (відповідно з 178,5 млн т до 182,8 млн т). Щодо окремих країн, то найбільшого підвищення зазнали оцінки виробництва пшениці у Канаді (37,5 млн т проти 33,2 млн т у листопаді) та Австралії (26,5 млн т проти 25,5 млн т у листопаді).

Щодо експортного потенціалу, то природно, що збільшено оцінки експорту з Канади та Австралії. Крім того, з 24 млн т до 25 млн т збільшено оцінку експорту із країн ЄС. Та, на відміну від очікувань, не зменшено оцінку експорту пшениці з Аргентини, де останнім часом існують загрози погіршення стану посівів пшениці через несприятливі погодні умови. З іншого боку, оцінки імпорту пшениці було помітно збільшено для Єгипту (до 10 млн т проти 9,5 млн т у листопаді), Південної Кореї (до 4,5 млн т проти 4,2 млн т), Туреччині та Сирії (на 0,2 млн т у кожній з країн).

Таким чином, констатуємо зростання пропозиції на ринку пшениці на рівні вищому, ніж зростання попиту та, як наслідок, підвищення оцінок обсягу залишків на кінець маркетингового року. У такій ситуації в короткостроковій перспективі варто очікувати збереження нинішнього рівня цін на фізичному ринку, не виключаючи при цьому можливості їх поступового зменшення у майбутньому.

Ціни в портах України, у свою чергу, дещо зросли. Станом на 12 грудня вони становлять: пшениця 2-го класу – 1990-2020 грн/т, 3-го класу – 1920-1980 грн/т, фураж – 1710-1870 грн/т. Як і раніше, зростання цін пов'язуємо з низькою активністю виробників, які відкладають реалізацію залишків пшениці на більш пізні періоди, в той час як трейдери мають накопичувати партії в портах для виконання поточних угод.

 

Кукурудза. Ринок кукурудзи продемонстрував нейтральну реакцію на звіт USDA від 10 грудня. Найбільші зміни стосувалися США, в той час як прогнози щодо інших потужних гравців ринку кукурудзи залишились без змін.

Зміни в прогнозному балансі кукурудзи в США відбулися, насамперед, за рахунок збільшення оцінок експорту та, як наслідок, зменшення кінцевих залишків (45,53 млн т проти 47,94 млн т у листопадовому звіті).

Така ситуація може надавати підтримку цінам в короткостроковій перспективі, хоча й не змінює фундаментальних факторів, на яких базується цьогорічний рівень цін. По-перше, зниження оцінок залишків кукурудзи у США не стало сюрпризом для трейдерів, а нинішній рівень перебуває в рамках очікуваного діапазону. По-друге, учасники ринку очікують підвищення оцінок виробництва кукурудзи у США у січневому звіті, коли будуть отримані уточнені результати жнив.

Щодо світового балансу кукурудзи, то він фактично не зазнав змін, крім тих, що пов'язані із США. Таким чином, із зменшенням прогнозу на кінцеві залишки у США, зменшився і прогноз на світові залишки (162,46 млн т проти 164,33 млн т у листопаді). При цьому варто зауважити, що даний рівень, як і раніше, набагато перевищує минулорічний (134,9 млн т), тобто таке скорочення не є критичним та не надасть значної підтримки цінам.

Ми вважаємо, що на сьогодні утворились умови для утримання стабільного рівня цін на ринку кукурудзи, а підстави до їх різких змін відсутні.  

На внутрішньому ринку продовжується тенденція до незначного підвищення цін, яка пов'язана, перш за все, з дефіцитом кукурудзи у портах через логістичні проблеми та низьку активність виробників кукурудзи, які намагаються відкласти реалізацію зерна з розрахунку на зростання цін у другому півріччі маркетингового року. Станом на 12.12.2013 р. ціни в портах перебували на рівні 1420 – 1460 грн/т.

 

Соя. Звіт USDA не зчинив значного впливу на ринок сої, адже прогнози виявились в достатній мірі консервативними та очікуваними.

Традиційно увага приділялася балансу сої у США, де було підвищено оцінки внутрішнього споживання (на переробку) та експорту і знижено оцінку кінцевих запасів (до 4,07 млн т проти 4,63 млн т у листопаді). При цьому оцінка виробництва сої у Бразилії залишилась незмінною, а в Аргентині, як і очікувалось, оцінка виробництва підвищилась (до 54,5 млн т проти 53,5 млн т у листопаді). Таким чином, прогноз на кінцеві залишки у світі навіть дещо зріс (до 70,62 млн т проти 70,23 млн т у листопаді).

Іншим важливим фактором, що має підтримувати ринок на поточному рівні, стала стабільність оцінок імпортного потенціалу Китаю, які залишились на рівні 69 млн т. Збільшення попиту на сою американські аналітики очікують лише з боку Японії (до 2,86 млн т проти 2,76 млн т у попередньому звіті) та Росії (до 1,1 млн т проти 0,95 млн т у минулому звіті), але таке зростання не здатне чинити значного впливу на світовий ринок.

Виходячи зі стабільності основних показників, що здатні впливати на соєвий ринок, ми не прогнозуємо значних коливань цін у короткостроковій перспективі.

 

Ціни на внутрішньому ринку протягом останнього тижня дещо зросли за рахунок активності трейдерів: у портах пропонуються ціни на рівні 4100-4200 грн/т, а переробники на заводах – 3850-4100 грн/т.

 

За інформацією торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»

З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.php 

або зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02)

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"