Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА 06.12.2013

Пшениця. Ринок пшениці впродовж останніх двох тижнів не зазнав значних змін. Прикладом стабільності цін є результат тендеру одного з основних імпортерів української пшениці, єгипетської урядової організації GASK, проведеного 3 грудня. GASK придбав 60 тис. т румунської пшениці за ціною $289/т на зерно, завантажене у судно. Варто відзначити той факт, що у тендері не було пропозицій на поставку пшениці з України, Російської Федерації та США. Така ситуація, на нашу думку, викликана тим, що основні трейдери з цих країн на даний час зосереджені на операціях із кукурудзою.

Щодо факторів, які можуть впливати на ринок пшениці у короткостроковій перспективі, то з-поміж іншого можемо виділити інформацію з Австралії, де місцеві джерела оцінюють урожай пшениці на рівні 26,2 млн т, що більше, ніж прогнозовані USDA 25,5 млн т, та дозволяє вести мову про збільшення експортного потенціалу даної країни.

Натомість в Аргентині ситуація протилежна: як і раніше, оцінки урожаю пшениці у цій країні песимістичні, а потенційний експорт наразі оцінюють на рівні 1,5 млн т. Таким чином, все ймовірнішим є збільшення попиту Бразилії (основного імпортера аргентинської пшениці) на пшеницю зі США. Крім цього, підтримку цінам можуть надавати побоювання щодо стану посівів озимої пшениці у США, які можуть постраждати через ранні морози.

Загалом, ми не прогнозуємо значних змін на ринку пшениці у короткостроковій перспективі, але припускаємо, що певний вплив на ринок здатен справити звіт USDA, що буде опублікований 10 грудня та має містити оцінки посівів і обсягів урожаю в основних країнах виробниках.

Ціни в портах України продемонстрували зростання протягом останніх двох тижнів, та на даний момент наступні: пшениця 2-го класу – 1980-2000 грн/т, 3-го класу – 1920-1960 грн/т, фураж – 1710-1850 грн/т. Зростання цін на внутрішньому ринку, на нашу думку, спричинене зменшенням пропозиції з боку виробників через їх зосередженість на збиральній кампанії культур пізньої групи та першочерговій реалізації кукурудзи. Водночас трейдери відчувають потребу в пшениці через необхідність виконувати раніше укладені угоди.

 

Кукурудза. Світовий ринок кукурудзи не відзначився значними змінами за минулі два тижні. Незважаючи на певну активність на біржових торгах, ціни кукурудзяних ф'ючерсів зазнавали відчутних коливань, фізичний ринок залишався стабільним. У США демонструються високі темпи експорту та на початок грудня вже законтрактовано близько 71% від загального прогнозного обсягу експорту цієї країни. При цьому відвантажено кукурудзи вже на 53% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Водночас залишки станом на 1 грудня склали 274,3 млн т проти 201,3 млн т минулого року. Крім того, залишки станом на 1 березня прогнозуються на рівні на 33% вищому, ніж у минулому році. Таким чином констатуємо, що, незважаючи на зростання експорту, у США запаси також зростають, а значить підстави для значного зростання цін у короткостроковій перспективі фактично відсутні.

Щодо внутрішнього ринку, то протягом двох останніх тижнів ціни дещо зросли. Станом на 03.12.2013 року трейдери у портах пропонують ціни у діапазоні 1390-1440 грн/т. Враховуючи стабільність цін на міжнародному ринку, ми, як і раніше, вважаємо, що зростання цін зумовлене значною потребою трейдерів у кукурудзі для виконання укладених контрактів, що виникає через проблеми з логістикою та небажання виробників реалізовувати кукурудзу за нинішнього рівня цін. Але при цьому слід розуміти, що зростання  цін  трейдерів обмежене рівнем цін на зовнішньому ринку, який наразі залишається стабільним.

 

Соя. Ціни на ринку сої традиційно значною мірою залежать від новин зі США, Бразилії та Аргентини, а також від стабільності попиту Китаю на дану культуру.

Щодо новин із Південної Америки, то деякі аналітики оцінюють обсяг урожаю сої, що буде зібраний в Аргентині, на рівні 59,5 млн т, що на 6 млн т більше, ніж останній прогноз USDA. Така різниця в оцінках обсягу врожаю зумовлена невизначеністю в оцінках посівних площ сої, які коливаються в діапазоні 19,7-21,8 млн га. Природно, що тепер ще більша увага буде прикута до звіту USDA в грудні, адже коригування оцінок посівних площ сої в Аргентині у бік збільшення зчинить додатковий тиск на ціни.

У свою чергу Китай продовжує активно закуповувати сою, насамперед, зі США. Так, станом на початок грудня, вже придбано близько 27 млн т, проти 21,6 млн т минулого року. У зв'язку з такою активністю виникають очікування щодо можливості коригування прогнозів на загальний річний імпорт Китаю у звіті USDA у грудні. Наразі ринок сої перебуває у стабільному стані, і, ми вважаємо, що до початку жнив у Латинській Америці підстави для значних змін відсутні.

Внутрішній ринок у кінці листопада та на початку грудня не зазнав значних змін: трейдери у портах пропонують ціни на рівні 4050-4150 грн/т, а переробники на заводах – 3800-4100 грн/т.

 

За інформацією торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»

З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.php

 

або зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02)

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"