Статті

ПЕРЕВАГ ВІД ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ ДЛЯ АПК НАБАГАТО БІЛЬШЕ

До такого висновку прийшли обізнані і впливові (принаймні, так здавалося) учасники засідання круглого столу на тему: «Аграрний сектор України на шляху європейської інтеграції», яке проходило 19 листопада у конференц-залі будинку Верховної Ради України. А вже 21-го країна отримала приголомшливе рішення патріотичного уряду «про призупинення укладання Угоди з ЄС, яке базувалося виключно на національних інтересах України»…

Круглий стіл, який ухвалено проводити у постійно діючому форматі, організований міжфракційним депутатським об'єднанням «Європейський вибір», співголовами якого наразі є Анатолій Кінах (ПР), який цього дня був модератором, та Валентин Наливайченко («Удар»). Круглий стіл пройшов за участю численної кількості українських фахівців АПК – громадських об'єднань і потужних підприємств, нечисленних народних депутатів, послів і працівників дипломатичних місій в Україні, генерального директора Генерального Директорату Європейської Комісії з питань сільського господарства та розвитку сільської місцевості Єжи Богдана Плєви. А от заявлені Голова Представництва ЄС в Україні Ян Тадеуш Томбінський та доповідач Європейського Парламенту з економічної частини Угоди про асоціацію – зону вільної торгівлі між Україною та ЄС Павло Залевський були відсутні. (Може, вони щось передчували?)

«АПК до підписання угоди готовий!»

Першим про стратегічні напрями розвитку аграрного сектору економіки України в контексті Угоди про асоціацію з Європейським Союзом доповідав міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк.

Він нагадав присутнім, що свого часу не менш палкі дискусії, у тому числі серед аграріїв, точилися під час підготовки та підписання Україною угоди про членство у Світовій організації торгівлі. Сьогодні переваги для вітчизняного АПК вже нікого не змушують сумніватися у правильності прийнятого рішення.

Для доступу вітчизняної сільгосппродукції на ринок Європи необхідно якнайшвидше адаптувати українське законодавство до вимог ЄС. «Після підписання Угоди ЄС автоматично не відкриває для нас свій ринок. Для доступу нашої продукції, її конкурентоспроможності, нам необхідно адаптувати наше законодавство до відповідного законодавства ЄС. Зокрема, до 59 регламентів та директив ЄС, які перелічені в проекті Угоди. Одночасно ми розраховуємо на обіцяну європейською стороною суттєву фінансову та технічну допомогу», – наголосив міністр.

Так, на сьогодні в Україні вже імплементовано 52% міжнародних стандартів ISO у сфері сільського господарства, та у харчовій промисловості – 59%. Окрім цього, гармонізовано 64% стандартів Європейської Комісії у сільському господарстві та 40% – у харчовій промисловості.

«Україні під силу в достатньо короткий термін остаточно завершити імплементацію у власне законодавство обов'язкових європейських норм та вимог щодо виробництва та обігу харчових продуктів. Тому я сподіваюся на подальшу підтримку наших зусиль депутатським корпусом. Зокрема, у швидкому ухваленні законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань безпечності харчових продуктів», – зауважив посадовець.

За його словами, прийняття саме цього документу дозволить здійснити імплементацію законодавства у сфері санітарних та фітосанітарних заходів, підготувати державні органи та операторів потужностей до впровадження Угоди про асоціацію.

Також очільник відомства повідомив, що одним із головних не вирішених до цього часу питань залишається неврегульоване законодавство у сфері ідентифікації та реєстрації тварин.

«Без ухвалення цих двох законів, навіть маючи квоти Євросоюзу, ми не зможемо експортувати до нього свою продукцію. Навіть зважаючи на успіхи зернової галузі, саме продукція тваринництва і переробки є для нас дуже важливими, адже вони створюють додану вартість продукції».

Пріоритетним для країни є подальший розвиток сільських територій. «І якщо потужні агропідприємства і холдинги – це наш експортний потенціал, то середні і дрібні господарства – це наша продовольча безпека і наша зайнятість, адже в холдингах працює лише 600 тисяч з 14-мільйонного сільського населення України».

Також промовець зупинився на зовнішньоторговельних зв'язках України і ЄС. За його словами, за 10 місяців поточного року наша країна експортувала сільгосппродукції на $13,5 млрд. «Щороку експорт української аграрної продукції до ЄС зростає. І понад третину зовнішньоторговельного обігу України вже припадає на Євросоюз. Цього року Україна стала лідером серед експортерів м'якої пшениці до ЄС. А підписання Угоди значно розширить доступ до цього ринку українських товарів. Так, після набуття цим документом чинності, ЄС одразу скасовує імпортні мита на 83% сільськогосподарської продукції. Українські сільгоспвиробники отримають можливість експорту на один із найбільших та платоспроможних ринків світу. Тож нехай європейські споживачі звикнуть до нашого м'яса, молочних продуктів, курятини», – наголосив міністр.

Також Микола Присяжнюк додав, що Україна максимально наблизила свої підходи у формуванні аграрної політики до європейських.

«В цілому я хотів би сказати, що аграрний сектор України до підписання Угоди готовий. Для нас не панацея прийти на європейський ринок: після підписання Угоди про Зону вільної торгівлі імпортні товари не хлинули на український ринок, бо наші споживачі віддали перевагу вітчизняним продуктам. А завдяки нашим зусиллям, досягненням економічним, технічним і науковим, завдяки нашим природним ресурсам і людським можливостям ми зможемо спокійно забезпечити продовольчу безпеку на світовому ринку».

У такому випадку невідомо, як голосував профільний міністр на засіданні уряду 21 листопада…

Скасування

експортних субсидій для продукції ЄС, що ввозиться до України

Генеральний директор Генерального Директорату Єврокомісії з питань сільського господарства та розвитку сільської місцевості Єжи Богдан Плєва у своїй промові детально охарактеризував можливості для сільського господарства та агропродовольчого сектору України у разі укладання Угоди про асоціацію з ЄС.

Так, наголосив фахівець, підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС передбачає прогресивну лібералізацію торгівлі між сторонами. Найголовніше, що Угода йде далі зменшення тарифних бар'єрів, вона націлена на захист інтелектуальної власності країни і сприяє розширенню ринків української продукції, збільшенню товарообігу, відзначив європейський представник.

Поглибленою Угода про асоціацію є також тому, що не лише розширюватиме ринки, а головне – стимулюватиме розвиток українського АПК. Зважаючи на те, що продовольча безпека – це світова проблема, Угода дозволить спільно відреагувати Україні і ЄС на цей глобальний виклик.

Від введення світових стандартів якості харчової продукції, переконаний фахівець, наша держава також виграє: такий крок стане запорукою її виходу не лише на ринок Євросоюзу, а й на світові ринки. А це дуже широкі можливості. Адже сам лише ЄС – це ринок з понад 500 млн споживачів, який за умови висококонкурентної якості продукції має водночас досить високі ціни на якісні продукти харчування.

У зв'язку з цим Україні дуже важливо розробити стратегію впровадження ветеринарних і фітосанітарних стандартів. В контексті реалізації поглибленої Угоди про вільну торгівлю існують певні настанови, як саме слід впроваджувати ці стандарти. Євросоюз готовий допомогти у впровадженні цієї стратегії технічно, технологічно і шляхом консультацій.

«Зважаючи на зазначені міністром Присяжнюком обсяги зовнішньої торгівлі продукцією АПК між Україною і Євросоюзом, після підписання угоди близько 95% митних тарифів буде скасовано, а для сільського господарства тарифи буде лібералізовано з обох боків. При цьому, зважаючи на чутливість української сторони до такої лібералізації, з боку ЄС ми лібералізуємо митні тарифи з першого дня. А Україна ж лібералізуватиме імпортні мита впродовж 5-7 років з моменту підписання Угоди», – повідомив єврочиновник.

До того ж промовець наголосив, що наразі існує безпрецедентний елемент в Угоді для України – повна відміна експортного рефінансування з боку ЄС і експортних субсидій для продукції, що ввозитиметься в Україну. Відтак, наступного року експортні субсидії Євросоюзу в агропромисловому комплексі будуть найнижчими за останні 7 років.

«Дуже важливо, як сказав ваш міністр, подивитися, як розвиватиметься в подальшому наша спільна торгівля. Але після підписання Угоди про асоціацію ми вже на першому етапі зможемо побачити ситуацію і відразу скорегувати подальші кроки. Для України передбачено багато поступок: зокрема, зважаючи на високі ціни в ЄС і надання Україні нульової ставки експортного мита, її продукція стане дуже рентабельною», – зауважив Єжи Плєва. І навів також інший приклад: від початку дії Угоди 86 млн євро податків, які сплачувалися вітчизняними експортерами у вигляді ввізного мита до ЄС, залишаться в державі.

На думку промовця, від моменту підписання Угоди і набуття нею чинності, Україна збільшить свою частку у зовнішній торгівлі АПК на 15-20% залежно від моделі, яка застосовуватиметься для оцінки.

Важливим елементом успішної реалізації продукції промовець назвав її маркування: споживачі Єврозоюзу надзвичайно цінують якість продукції, склад і традиційні регіони походження, і щасливі від того, що споживають притаманну країні або регіону продукцію.

«Ми готові співпрацювати з українською стороною не лише на державному рівні, а й зміцнювати співпрацю на рівні бізнесу – це стосується виробництва молочної продукції, м'яса і макаронних виробів, вина тощо».

Крім того, що слід враховувати специфіку кожної країни, вкрай важливо враховувати специфіку великих, середніх і малих підприємств. Співпраця влади і бізнесу – це є так званий другий аспект розвитку, що широко застосовується в Євросоюзі.

Важливо пам'ятати, що в подальшому ціни на продукти харчування у світі лише зростатимуть, і за допомогою України Євросоюз розраховує забезпечити собі продовольчу безпеку. Тож співпраця в агропромисловому комплексі є надзвичайно корисною і взаємовигідною.

 

«Угода, яку ми підписуємо, буде взаємовигідною не лише з точки зору нульових тарифів, нових стандартів якості і безпеки продукції, вона також забезпечить подальший розвиток агропромислового комплексу підписантів і вирішення проблеми продовольчої безпеки в цілому», – резюмував представник Єврокомісії з питань сільського господарства та розвитку сільської місцевості.

Повний тест  друкованій версії видання

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"