Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА. 7.11.2013

Пшениця. Початок листопада не став періодом значних змін на ринку пшениці. Ціни на зовнішньому ринку залишаються стабільними. Прикладом тому можна вважати результат тендеру єгипетського урядового імпортера GASK, який відбувся 6-го листопада. Як і прогнозувалося, виходячи з оцінки внутрішніх залишків Єгипту, дана країна не стала закуповувати значних об'ємів продовольчої пшениці, придбавши лише 60 тис. т (загалом з початку маркетингового року – 2,265 млн т) з поставкою в першій декаді грудня. Переможцем тендеру стала компанія AlfredC.Toepfer, яка запропонувала румунську пшеницю за ціною $280,73 за тонну на зерно, завантажене у судно. Варто відзначити, що нинішня ціна на $6 за тонну вища, ніж під час попереднього тендеру GASK, що був проведений на початку жовтня. Це відображає позитивну динаміку цін на пшеницю протягом останнього місяця. З іншого боку, варто звертати увагу на фактори, що стримуватимуть подальше зростання, або ж навіть здатні спонукати ціни до зменшення. По-перше, як і раніше посівна кампанія озимої пшениці у США характеризується позитивними значеннями основних показників: схожість на рівні 78% (проти 72% минулого року і 73% у середньому за останні 5 років), а показник посівів у доброму та відмінному стані перебуває на рівні 63% (проти 39% минулого року та 53% у середньому за останні 5 років). По-друге, деякі аналітики оцінюють експортний потенціал Індії, яка минулого тижня понизила мінімальний рівень експортної ціни до $260/т, на рівні 7,2 млн т (проти 5,5 млн т у вересневому прогнозі USDA). Таким чином, Індія складе значну конкуренцію причорноморській та європейській пшениці на ринках країн Північної Африки та Близького Сходу. По-третє, як і раніше, тиск на ціни на пшеницю фуражного сегменту здійснюється за рахунок низьких цін на кукурудзу.

Таким чином, ми як і раніше прогнозуємо стабільність цін на пшеницю у короткостроковій перспективі, адже за нинішніх умов ринок здатен врівноважити можливі коливання попиту чи пропозиції.

Ціни в портах України на даний момент наступні: пшениця 2-го класу – 1950-1980 грн/т, 3-го класу – 1860-19100 грн/т, фураж – 1710-1820 грн/т.

Кукурудза. Протягом останнього тижня на ринку кукурудзи не відбувалось значних змін. Трейдери очікують звіту USDA, що має бути опублікований 8 листопада. Перш за все, очікується коригування в бік збільшення врожайності та обсягу збирання кукурудзи у США. Очікування трейдерів щодо скоригованого рівня врожайності перебувають на рівні 99 ц/га. За таких умов загальний рівень пропозиції кукурудзи у США може досягти рівня 375,4 млн т, що стане історичним рекордом. Звісно, такі очікування чинять тиск на ринок, що є причиною падіння котирувань кукурудзяних ф'ючерсів на світових біржових майданчиках протягом останніх тижнів. До того ж збирання кукурудзи у США триває значними темпами, і станом на початок тижня вже було зібрано 73% проти 71% у середньому за останні 5 років. Проте варто відзначити, що очікування щодо зростання рівня пропозиції у США порівняно з вересневими прогнозами на даний момент дещо компенсується існуючим попитом, адже станом на початок листопада, за даними USDA, вже було законтрактовано 66% від загального прогнозного рівня експорту кукурудзи із США.

Щодо внутрішнього ринку, то поточний тиждень відзначається поступовим зниження цін на кукурудзу в портах. На нашу думку, це пояснюється зменшенням ажіотажу серед трейдерів, які мали нагальну потребу у кукурудзі для виконання у вересні і жовтні контрактів, що були укладені раніше. Нинішні ж ціни будуть більшою мірою залежати від поточного рівня цін на кукурудзу на зовнішніх ринках. 

Станом на 06.11.2013 року в українських портах трейдери пропонують ціни на рівні 1310-1400 грн/т.

Соя. Ціни на сою протягом минулого тижня не зазнавали різких змін. На даному ринку зберігається тенденція до поступового зниження цін. Така тенденція, як і раніше, підтримується зростанням пропозиції сої, в першу чергу у США, порівняно з песимістичними прогнозами в кінці серпня та на початку вересня. Нині аналітики очікують, що у звіті USDA в листопаді врожайність сої у США буде підвищена до рівня 29 ц/га. Враховуючи позитивні прогнози на обсяг врожаю в країнах Латинської Америки (перш за все Аргентини та Бразилії), очікується формування перехідних залишків на кінець маркетингового року на рівні 73 млн т (проти 61,6 млн т на початку поточного року), що може стати історичним рекордом.

Пропозиція сої на світовому ринку від США, Бразилії та Аргентини станом на 01.03.2014 року очікується в діапазоні 183-187 млн тонн проти 164,7 млн тонн на цю ж дату 2013 року. Таким чином, констатуємо, що учасники ринку очікують значного зростання виробництва і, як наслідок, збільшення пропозиції сої у поточному маркетинговому році, що має призвести до формування стійкого «ведмежого» тренду та подальшого зниження цін.

Ціни на сою на внутрішньому ринку України за минулий тиждень дещо зменшились: трейдери в портах пропонують ціни на рівні 3900-4080 грн/т, а переробники на заводах – 3800-4200 грн/т. Ми відзначаємо низку факторів, що і надалі тиснутимуть на ціни, призводячи до їхнього зменшення. Але водночас не прогнозуємо значних обвалів цін у короткостроковій перспективі.

За інформацією торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»

З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.php

 

або зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02)

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"