Статті

ЗЕРНОВІ РЕКОРДИ ЧЕРКАЩИНИ ПОНАД 200 Ц/ГА КУКУРУДЗИ ВИРОСТИВ «ЛАДІС»

«Я дуже задоволений тим, що підготовка до ювілею Шевченка перетворилася на справді всенародний рух, вийшла за рамки планів діяльності урядовців і чиновників», – сказав днями Президент України Віктор Янукович. Такий висновок допомогли зробити і хлібороби Черкащини, батьківщини великого Кобзаря, які цьогоріч вирішили долучитися до цієї визначної події, зазіхнувши на нечуваний за всю історію краю урожай зернових у 3,8 млн тонн. Посівши 1 місце у державі з урожайності озимої пшениці у 51,8 ц/га (тоді як середня цифра по країні – 35,1 ц/га), вони зібрали з площі 209 тис. га понад 1,1 млн тонн зернової й увійшли до десятки областей, які перетнули мільйонний рубіж на жнивах цієї культури. За тими самими даними Мінагрополітики, область стала лідером і по врожайності озимого ячменю, якого зібрала 43,6 ц/га, намолотивши з площі 23 тис. га порівняно незначні – дещо більше 100 тис. тонн зерна. Для порівняння, середня урожайність озимого ячменю в Україні 2013 року становила 28,1 ц/га.

Зараз активно триває збирання кукурудзи. На 31 жовтня Черкаська область також серед лідерів: при урожайності 75,4 ц/га вона дещо поступається Хмельницькій (82,2 ц/га) і Вінницькій (80,0 ц/га). Щоправда, заради точності, у АР Крим урожайність 83,9 ц/га, але там заплановано до збирання лише 10,6 тис. га. Проте справжнім досягненням став урожай фермерського господарства «Ладіс» Монастирищенського району Черкащини, де зі 100 гектарів отримали на круг 205 ц/га кукурудзи при вологості 22-23%.

Гібрид ДКС 3511 селекції компанії «Монсанто» 4-й рік поспіль дає тут надвисокі врожаї. Так, 2011-го голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб безпосередньо, вперше в житті сівши за кермо комбайна, брав участь в обмолоті останніх ділянок поля ФГ «Ладіс» і привселюдно заявив, що на окремих ділянках комп'ютер у комбайні показував 201-202 ц/га. А п'ять років тому, 2008-го, фахова комісія Міністерства аграрної політики, провівши збирання і вручну, і комбайнами, зафіксувала у «Ладісі» національний рекорд з урожайності озимої пшениці українських сортів Смуглянка і Фаворитка селекції ІФРГ НАН України: у першому випадку – 110-112 ц/га, в другому на деяких ділянках – 138 ц/га. Поточного року через страшну посуху і спеку ці сорти на1000 га дали тут «лише» 87,1 ц/га. І завдяки цьому очолюване Андрієм Крохмалем (див. на фото вище) ФГ «Ладіс» сьомий рік поспіль збереігає першість з урожайності пшениці в Україні на промислових посівах.

«Результат господарства «Ладіс» я можу підтвердити абсолютно. Цей урожай не надуманий, а реально отриманий!» – наголошує академік НАН України, директор Інституту фізіології рослин і генетики НАН, Герой України Володимир Моргун. Наприкінці липня 2013 року він побував в господарстві, обійшов усі посіви і переконався у потенціалі рослин наочно. Отримати від Володимира Васильовича схвальний відгук можна лише за наявних фактів, які можна пояснити з наукової точки зору. «Такі високі врожаї – велика рідкість у світі, – зауважив він, – навіть на батьківщині кукурудзи – у Мексиці, та у провідній країні-виробнику Сполучених Штатах Америки. Проте завдяки майстерності наших аграріїв вони стали можливими в Україні. І це вже не випадкове явище. Андрій Крохмаль не перший рік показує такі високі результати, причому, наголошую, не на дослідних ділянках, а на промислових! Від імені науковців і оригінаторів та виробників високопродуктивного насіння ми його щиро вітаємо з таким результатом!»

Хороше насіння і хороші господарі стали запорукою такого врожаю, підкреслює академік. Загалом урожайність кукурудзи в Україні цього року дуже різниться. Наприклад, на Півдні, де критичним фактором виступило не насіння, не генотипи і технології, не добрива, а саме нестача вологи, там урожай кукурудзи практично згорів. Ми не отримали тієї потенціальної продуктивності, на яку очікували. У Степовій же частині, де волога була хоч і не оптимальною, але близькою до такої, і де аграрії дотрималися інтенсивних технологій, оптимального мінерального живлення, там отримано високий урожай. Як приклад, господарства Хмельниччини, Вінниччини і Черкащини. І, безумовно – «Ладіс».

* * *

Леонід КОЗЯР, Володимир МОРГУН і Андрій КРОХМАЛЬ на посівах кукурудзи ФГ «Ладіс». Липень 2013 рокуЯкщо ж говорити про Черкаську область, звідки родом і Володимир Моргун, і Андрій Крохмаль, то цього року за попередніми даними середня урожайність зернових у регіоні на рівні 58,4 ц/га є дуже високою. У цьому нас запевнила директор Департаменту агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації Оксана Криницька. З її слів, у розрізі районів за урожайністю ранніх і пізніх зернових лідирують: Чорнобаївський – 64,8 ц/га, Корсунь-Шевченківський – 64,3 ц/га, Кам'янський – 64,1 ц/га. По кукурудзі це: Корсунь-Шевченківський – 90 ц/га, Христинівський – 90,9 ц/га, Катеринопільський – 84,1 ц/га, Монастирищенський – 76 ц/га. Проте наразі зібрано лише 65% площ під кукурудзою, тож ще рано говорити про остаточні результати.

«Тут треба враховувати, – говорить посадовець, – що агротехніка досягла вже такого рівня, коли селяни максимально залучають сучасні технології вирощування культур: і селекцію, і засоби захисту рослин, і підживлення. Навіть за складних погодних умов – спочатку літньої посухи, а потім злив під час збирання ранніх зернових».

У Золотоніському районі серед кращих виділяються СТОВ «Прогрес» та СТОВ «Нива», які очолюють Василі Лисенки – тут озима пшениці дала 60 ц/га, кукурудзу збирають на рівні 78 ц/га. У Кам'янському районі ТОВ «Олімп», очолюване Михайлом Колосом, зібрало озимої пшениці 54 ц/га, а кукурудзу збирають по 79 ц/га. У Чорнобаївському районі серед лідерів – СТОВ «Світанок» (керівник Іван Тітаренко) отримав пшениці 76 ц/га і молотить 80 ц/га кукурудзи, СТОВ «Лящівка» (керівник Федір Скрипка) зібрало 65,5 ц/га озимої пшениці і нині кукурудза тут уродила на рівні 112,2 ц/га.

«Якщо ж говорити про Монастирищенський район, – веде далі директор обласного департаменту АПР, – то середня урожайність зернових 2013 року становила 60,2 ц/га, що перевищує середньообласні 58,4 ц/га. Безумовно, ФГ «Ладіс» в переліку лідерів не лише району і області, а й всієї України. Андрій Крохмаль працює з командою фахівців, і ця робота має неперевершений результат. І хоча на дуже високий результат ми очікували всередині літа, безумовно, зібрати 205 ц/га кукурудзи – це неперевершене досягнення!»

* * *

«Для України урожай кукурудзи 205 ц/га при вологості 22-23% – це нечуваний результат, – коментує досягнення Андрія Крохмаля та його господарства директор з виробництва насіння компанії «Монсанто» в Україні і Росії, глава правління Насіннєвої асоціації України Олена Фоміна. – Ми фіксували результат, близький до 200 ц/га, але іншого нашого гібриду, декілька років тому також на Черкащині. Знаємо про те, що 2011 року губернатор Черкащини Сергій Тулуб говорив про те, що на окремих ділянках ФГ «Ладіс» комп'ютер в комбайні показував 201-202 ц/га. Однак 205 ц/га нас відверто порадували! Шкода, що з такої кількості площ під кукурудзою цим насінням засіяно лише 100 га».

Такі схвальні коментарі Андрій Аркадійович сприйняв із вдячністю. Посміхнувшись, він зауважив, що гібрид ДКС 3511 вони вирощують вже 4 роки поспіль і не сумніваються у його потенціалі. Однак цьогоріч «Ладісу» буквально не вистачило насіння – на ринку був суттєвий дефіцит, тому придбати нове не спромоглися і засіяли усе до останньої зернини минулорічним насінням із власних залишків, якого вистачило лише на ці100 га.

Незважаючи на цю прикру обставину, керівник господарства адресував успіх «Ладіса», у першу чергу, компанії-виробнику гібриду, а також майстерності працівників господарства і його головному агрономові Леонідові Козяру.

Леонід Борисович розповів, що цей гібрид висівають навмисне. Перший урожай 2010 року, коли в господарстві започаткували вирощування кукурудзи, був лише (!) 140 ц/га.

«Зараз маємо в обробітку понад 3 тис. га землі, – веде далі фахівець. – Тоді, після першої спроби, наступного 2011 року і природно-кліматичні умови, і дотримання технологій дозволили нам отримати озимої пшениці 96 ц/га на круг і кукурудзи – 176 ц/га на площі613 га. Однак монсантівський гібрид кукурудзи ДКС 3511 того року нас вперше здивував – були стебла з трьома-чотирма качанами, навіть траплялися з п'ятьма. Відтоді на цьому гібриді ми в основному маємо стебла з двома повноцінними качанами. І немає жодної стеблини, де сформувався би лише один качан».

Про святкове завершення жнив у «Ладісі» 2011 року було багато матеріалів у ЗМІ (див. «Кукурудзяна «бомба» – це мирна зброя селянина», «Агропрофі» №41-42 від 11.11.2011 – прим. ред.). Цьогорічне досягнення так широко не афішувалося. Проте поле було постійно на видноті, і численна кількість фахівців, яка навідувалася в господарство від весни до осені, могла на власні очі переконатися у його потенціалі. «Ми сподівалися на високий врожай, але майже до останнього нервували, чи він гідно достигне», – пояснює Леонід Козяр.

Головний агроном розповів про технологію вирощування дуже детально, бо всіх цікавить саме вона. Тож, ґрунт підготували ще з осені. Застосували глибоку оранку. Погодні умови були важкими: з весни опадів не було, як не було і самої весни, бо одразу після зими настало літо. Сіяли ми кукурудзу різних гібридів на936 гав суху землю від 25 квітня до 7 травня в суху землю. Щільність посіву використовували однакову – 70-75 тис. зернин на гектар. У червні пішов дощ, і це стало спасінням для поля. Польова схожість вирівнялася і на ДКС 3511 становила близько 95%.

У фазі 4-5 листків було внесено страхові гербіциди. Після того проведене міжрядне рихлення, щоб знищити кірку, що утворилася після дощу. А ще через 2 тижні зробили підгортання. Влітку було дуже спекотно, температура повітря перевищувала 40°С. Але якість насіння і дотримання технологій далися взнаки. Монсантівський гібрид дозрів раніше за інші, тож щойно випала нагода, його зібрали дуже швидко.

Відверто кажучи, ні керівник, ні головний агроном рештою гібридів, які висівалися експериментально, залишилися незадоволеними. Хоча як можна бути незадоволеними при урожайності понад 100 ц/га?! Тож наступного року господарі планують сіяти на всій підготовленій площі гібрид ДКС 3511. І, якщо Бог дасть, то докладуть максимум зусиль, щоб перетнути рубіж у 20 тонн з гектара на площі1000 гакукурудзи. Та й про інші культури не забувають: під урожай 2014 року вже посіяно992 гаозимої пшениці та823 гаозимого ріпаку. В планах спробувати власні сили ще й на сої. Головне – була б справедлива ціна, а хороший урожай в «Ладісі» – вже норма!

 

 

 

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"