Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА 4.10.2013

Пшениця. Ціни на пшеницю на міжнародних ринках на початку жовтня залишаються стабільними. Наприклад, Туніс придбав 75 тис. т продовольчої пшениці українського походження з поставкою в листопаді за $278,4/т на умовах CIF, що приблизно дорівнює $248/т на зерно, завантажене у судно. Але нині можна прогнозувати, що існує висока ймовірність їх підвищення в майбутньому. Справа у погодних умовах, які значно ускладнили посівну кампанію озимої пшениці в Україні та Росії, що ставить під сумнів прогнози на врожай майбутнього року. Тож посівні площі пшениці будуть меншими від запланованих на 25-30%, а фактичні посіви здійснені в пізні строки, що створює ризик їх вимерзання у випадку холодної погоди в другій половині жовтня та листопаді. Крім того, за даними USDA, квартальні залишки пшениці у США станом 01.09.13 р. виявилися приблизно на 2 млн т нижчими, ніж очікували трейдери. Серед інших факторів, що можуть надавати підтримку цінам, варто відзначити невизначеність з врожаєм пшениці у Аргентині (через посуху) та очікування деяких аналітиків на врожай в Китаї на меншому рівні, ніж в останньому прогнозі USDA, та збільшення імпорту даної країни до рівня 13 млн т (проти 9,5 млн т у звіті USDA).Тобто, сьогодні на міжнародному ринку нейтральні тенденції можуть трансформуватися у підвищувальний тренд, адже довгострокові прогнози на світовий баланс пшениці не є позитивними. Таким чином, ми констатуємо наявність потенціалу до зростання цін на внутрішньому ринку у найближчі місяці.

Ціни в портах України на даний момент наступні: пшениця 2-го класу – 1770-1810 грн/т, 3-го класу – 1730-1740 грн/т, фураж – 1640-1680 грн/т.

Кукурудза. Світовий ринок кукурудзи наразі перебуває під тиском збільшення пропозиції з початком активних жнив у США. Фактичні показники врожайності у США на початку жовтня – на рівні 98,7 ц/га проти прогнозованих у вересневому звіті USDA 96,5 ц/га, що створює підстави для зниження цін як на біржовому, так і на фізичному ринках. До того ж в опублікованому 30.09.13 р. звіті USDA щодо квартальних залишків оцінка запасів кукурудзи в США станом на 01.09.13 р. виявилась майже на 21% вищою, ніж середні очікування трейдерів. Тож можна говорити про формування ведмежого тренду на світовому ринку кукурудзи під впливом зростаючої пропозиції. Підтвердженням тому є нинішні середні ціни на кукурудзу українського походження: $190-192/т на зерно, завантажене у судно з поставкою в жовтні-листопаді, що еквівалентно 1310-1330 грн/т в порту у жовтні. Значна затримка жнив через погодні умови призвела до певного зростання цін на внутрішньому ринку України у другій половині вересня. Але вже протягом поточного тижня ціни у портах поступово зменшуються через покращення погоди. Нині трейдери пропонують за кукурудзу в порту 1280-1360 грн/т. Ми вважаємо, що в короткостроковій перспективі ціни не матимуть підтримки до зростання через низьку кон'юнктуру світового ринку.

Соя. Поточний тиждень відзначається стрімким падінням котирувань соєвих ф'ючерсів на біржах. На нашу думку, така різка зміна напрямку тренду зумовлена рядом причин. По-перше, зростання котирувань сої в серпні-вересні мало спекулятивний характер та ґрунтувалося на невизначеності з врожайністю сої в США та нестабільністю погодних умов. По-друге, фактичні показники на початку жнив навіть дещо перевищують офіційні прогнози (27,8 ц/га проти 27,7 ц/га у вересневому прогнозі USDA). Крім того, визначальну роль у зміні настроїв на ринку зіграв звіт USDA по квартальним залишкам станом на 01.09.13 р., де оцінка залишків сої в США – на рівні 3,8 млн т, при тому, що середні очікування трейдерів складали 3,37 млн т. Водночас аналітики прогнозують подальше зростання посівних площ сої у США і Латинській Америці у наступні два роки за рахунок зменшення посівних площ кукурудзи. Таким чином на міжнародному ринку сої склалася ситуація, коли у США фактичні показники на початку жнив перевищують очікування, в Бразилії та Аргентині, як і раніше, очікується рекордний урожай, а довгострокові перспективи виробництва даної культури у світі не викликають занепокоєння щодо рівня пропозиції на ринку та перехідних залишків. Тобто ринок сої має всі підстави до стабілізації та поступового зменшення цін. Щодо України, то аналогічно з кукурудзою збирання сої затримується. Але варто сприймати це як тимчасове явище та очікувати зниження цін із початком збирання сої зростаючими темпами. На сьогодні трейдери пропонують за сою в портах України 3850-4000 грн/т, а на заводах підприємств-переробників ціни на рівні 3900-4100 грн/т.

 

За інформацією торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»
З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.php
або зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02)

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"