Статті

УКРПОШТА З 1 СІЧНЯ 2014 РОКУ ПІДВИЩУЄ ТАРИФИ

Про це йдеться на офіційному сайті УДППЗ «Укрпошта». Виходячи з повідомлення, у наказі Мінінфраструктури від 02.09.2013 №656 передбачено збільшення з 1 січня 2014 року тарифів на передплату видань на 45%, що відповідає рівню інфляції за період з моменту затвердження тарифів. При цьому вартість передплатного видання для читача зросте лише на 10-15% – за умови незмінної видавничої вартості.

Нині державні підприємства УДППЗ «Укрпошта» і ДП «Преса» повністю готові до передплатної кампанії на 2014 р. З огляду на зміну тарифів, підприємства зв'язку в робочому порядку відпрацьовуватимуть з кожною редакцією (видавництвом) питання зміни видавничої вартості для включення до Каталогу видань України, якщо це необхідно, і розпочнуть передплату найближчими днями.

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) заявляє, що різке підвищення Укрпоштою тарифів на доставку преси є порушенням конституційного права на свободу слова та обмежує право населення на доступ до інформації. «Попри численні наради, на яких представники ЗМІ, громадських організацій та Укрпошти намагалися досягти компромісу в питанні рівня збільшення тарифів, державне підприємство зв'язку таки домоглося підтримки у профільному міністерстві», – зазначається у зверненні НСЖУ і наголошується, що «цим Укрпошта продемонструвала небажання йти на діалог та неповагу до засобів масової інформації».

У спілці нагадали, що «Укрпошта ініціювала зростання тарифів на доставку періодики на час нової передплатної кампанії. Така ініціатива спричинила хвилю обурень у представників медіагалузі. А ще – затримки зі стартом передплатної кампанії в Україні».

Національна спілка журналістів України звертає увагу на соціальну значущість передплати на пресу і дуже високу чутливість населення до її ціни, особливо у сільській місцевості. Навіть незначне підвищення вартості є надзвичайно потужним фактором відмови від передплати», – зауважив голова НСЖУ Олег Наливайко. – Розуміючи необхідність приведення тарифів Укрпошти до економічно обґрунтованого рівня, НСЖУ все ж наполягає на обмеженні рівня їхнього зростання не більше ніж на 25%».

«Видавці та редактори періодичних видань неодноразово наголошували: Укрпошта вже неодноразово заявляє про наміри стрімкого підвищення тарифів практично в останній момент напередодні старту передплатної кампанії замість того, щоб працювати над тарифною політикою постійно, зважаючи на рівень інфляції», – підкреслили в НСЖУ.

І наголосили: «Беручи до уваги те, що Укрпошта ігнорує партнерські взаємини з представниками медіагалузі, Національна спілка журналістів направляє відповідне звернення до Прем'єр-міністра України Миколи Азарова та Гаранта Конституції – Президента України Віктора Януковича, оскільки вважає, що різке підвищення тарифів є порушенням конституційного права на свободу слова та обмежує право на доступ населення до інформації».

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"