Статті

СВЯТЕЦЬКІ ВОРОТА ХМЕЛЬНИЧЧИНИ

Поля ТОВ «Святець», що розташоване в однойменному селі Теофіпольського району Хмельницької області, першими зустрічають кожного подорожнього з Тернопільщини. Власне «Святець» також і проводжає з сусідньої області, бо господарює тепер і там. Завдячуючи своїй успішній роботі, воно добре знане на Поділлі і за його межами, як і голова товариства – Василь Мастій, який директорує тут вже 21 рік.

Смачний вийде силос. Василь МАСТІЙ демонструє змішані посіви кукурудзи та соргоВасиль Васильович Мастій тутешній. Народився 30 грудня 1954 року в с. Святець. Після закінчення школи хотів вступити до Кам'янець-Подільського сільськогосподарського інституту (нині Подільський державний аграрно-технічний університет – прим. ред.), проте спроба була невдалою. Землі Святця тоді входили до складу колгоспу «Більшовик», де юнак і працював з перервою на службу у радянській армії помічником комбайнера. Друга спроба здолати Кам'янець-Подільський вищій навчальний заклад вдалася, і у 1976 році Василь Мастій вступив на агрономічний факультет, який закінчив з відзнакою. 

Молодого агронома радо прийняв рідний колгосп «Більшовик» і вже за три роки – 1984-го – його було призначено головним агрономом. З 1991-го Василь Васильович працював заступником директора колгоспу, а 1992, коли колгосп реорганізовували, під час виборів правління і керівника новоствореної агрофірми «Святець» більшість односельців захотіла бачити саме його на посаді директора. 

Сьогодні ТОВ «Святець» – одне з найпотужніших агроформувань Теофіпольського району, що забезпечує до 20% валу сільськогосподарської продукції району. Тут обробляють 5,2 тис. га ріллі. Землі підприємства здебільшого розташовані у Теофіпольському районі – це села Святець, Лисогірка, Мар'янівка, невеличкий хутір Мар'янівка. Віднедавна люди попросили взяти в оренду їхні паї на землях села Осники, що у сусідній Тернопільській області.

У структурі посівних площ близько 3 тис. га займає зернова група. Озимої пшениці у ці жнива збирали з 1,2 тис. га, отримавши, щоправда, середню врожайність 38 ц/га. Це не показовий рік, зазначає Василь Васильович, оскільки сильно підвела погода. Зима надто затягнулася, і сніги не полишали поля товариства аж до пізньої весни. Минулого року озима пшениця дала на 7 ц/га більше.

Більш привабливою останніми роками для селян стала кукурудза на зерно. Тому «Світець» майже щорічно нарощує площі під зерновою кукурудзою – цьогоріч довели до 350 га. 

Перший рік посіяли сою. Василь Васильович як фаховий агроном очікує, що зі 115 га вона дасть щонайменше 25-30 ц/га.

З огляду на потужну тваринницьку базу, значну частку у структурі посівів займає кормова група – приблизно 30%. Уже два роки, як тут вирощують кормове сорго. Використовують цікаву технологію змішаного посіву, коли на чотири рядки кукурудзи припадає два рядки сорго. За словами директора, така технологія дозволяє силосу на виході бути більш солодким завдяки сорго, і тварини таку суміш споживають охочішее, ніж просто силосну кукурудзу. Цьогоріч так посіяли майже вдвічі більше, ніж у рік випробування, – вже 94 га. Планують зібрати близько 700 центнерів зеленої маси з гектара.

З цього року, веде далі Василь Мастій, відмовилися займатися овочами і картоплею – культури не мають збуту. Майже така сама історія і з буряками. Колись сіяли їх під тисячу гектарів, а зараз залишили 300 га, як жартує Василь Васильович, щоб не забути, що це за культура. До того ж, він чи не єдиний в області, хто сіє кормові буряки, хоч і на незначних площах. 

Машинно-тракторний парк ТОВ «Святець», хоча й складається з техніки вітчизняного виробництва та виробництва країн СНГ, директора повністю влаштовує. Він каже лише, що не вистачає десь п'яти комбайнів для більш оперативного збирання. А на нову техніку коштів господарство не має.

Відтак Василь Мастій як керівник асоціації сільгоспвиробників Хмельницької області долучився до створення на Хмельниччині машинно-тракторної станції – нині забутої, проте вкрай необхідної для таких середній агровиробників, як «Святець». Створили МТС на базі Красилівської райсільгосптехніки. Тут силами асоціації отримали 10 комбайнів виробництва Херсонського машинобудівного заводу, частину коштів надав з відстрочкою обласний бюджет. Структура працює перший рік і надає послуги зі збирання врожаю із розрахунку 300 грн за гектар збирання.

У «Святці» цьогоріч таким чином зібрали 220 га. Василь Мастій вважає, що це доволі непоганий з економічної точки зору варіант в умовах, коли самотужки закупити  дорогу техніку господарство не може. Поки що ХМЗ надав власних комбайнерів, а господарства виділяли своїх працівників на навчання, щоб з наступного року вже працювати своїми силами. За рік-два, сподівається Василь Васильович, база МТС розшириться до 50 одиниць збиральної техніки, додадуться трактори і навісне обладнання.  

У тваринництві ТОВ «Святець» має статус племрепродуктора з вирощування чорно-рябої молочної породи корів і великої білої породи свиней. На сьогодні тут утримують майже 3-тисячне поголів'я свиней. Мають 135 свиноматок.

Поголів'я ВРХ становить 2,5 тис. голів, у тому числі 630 дійних корів. За вісім місяців на корову надоїли 3 тис. кг молока. Планують вийти на 4,5-4,6 тис. кг молока на рік. Молоко, за словами директора, стабільно прибуткове. Це постійні живі гроші на рахунку, каже він. Якщо приблизно продаємо 10 тонн молока на день, то маємо щодня 37 тисяч гривень на рахунку. Продають молоко на молокозаводи до Деражні, Кремінця і Дубно – тим, хто стабільно платить.

У господарстві в сезон працює до 500 чоловік. Роботи вистачає – в полі, на фермах, на цегельному заводі, в будівельних бригадах, на млині, у пекарні.

ТОВ «Святець» орендує землю у 2,5 тисяч пайовиків.  Коли проходило розпаювання земель, основні працівники отримали 1,85 га, працівники соціальної сфери по 1,35 га. Пайовик отримує 3,2% від вартості паю. Можна взяти або грошима, як роблять приблизно 30%, а можна і всім, чим господарство багате.

«Соціальної угоди з сільрадою немає, але та допомога, яку ми надаємо, перевищує щонайменше в п'ять разів стандартні норми такої угоди», – каже Василь Васильович. На плечах господарства лежить три школи, дитячі садки, лікарня, клуб. Це і харчування, і підвоз, і ремонти, і збирання і вивіз сміття. На рік виходить близько 500 тис. грн. допомоги сільській громаді, а були роки, коли й до мільйона доходило.

У селі Святець 1997 року було створено першу в Україні Червонохресну лікарню. Будували спільно з Рухом Міжнародного Червоного Хреста й Червоного Півмісяця. Протягом 15-ти років господарство стовідсотково забезпечує повноцінне функціонування лікарні. Тут, до речі, лікуються не тільки люди з місцевого товариства «Святець», а й мешканці з усього району, та й навіть з Києва і Донецька.

Також зусиллями господарства було газифіковано всі села, у яких орендується земля, навіть хутір на 24 хати стороною не обійшли. Тоді, правда, була допомога від держави, кошти частково поверталися. А зараз, нарікає наш співрозмовник, навіть цього немає – хочемо зробити дороги, та не можемо собі цього дозволити.

Василь Мастій – людина активної життєвої позиції. Він голова обласної організації АСУ, також неодноразово обирався депутатом Хмельницької обласної ради, наразі входить до складу постійної комісії з питань сільського господарства, продовольства та земельних відносин. Держава належно відзначила роботу Василя Мастія, присвоївши йому почесне звання Заслужений працівник сільського господарства України і нагородивши орденом «За заслуги» ІІІ і ІІ ступенів.

Усім, чого досяг в житті, зізнається Василь Мастій, зобов'язаний своїй родині, своїм батькам і людям, що живуть і працюють поруч. Батьки, на жаль, вже пішли з життя. Мати Анна Євдокимівна майже все життя працювала буряківницею, очолювала ланку. Батько Василь Сергійович – колгоспний пасічник і вмілий столяр; дотепер як родинна реліквія зберігається зроблений ним верстак.

З дружиною Любов'ю Іванівною познайомився Василь ще у інституті, де Люба також здобувала фах агронома. Проте, пропрацювавши якийсь час за цим фахом, вона поступила до Тернопільського педагогічного інституту. Нині Любов Мастій викладає хімію і біологію, а також директорує у Святецькій ЗОШ. Разом подружжя з 1979 року.

Старший син Петро закінчив Чернівецький медінститут і працює в Києві акушером-гінекологом. Вони з дружиною Оленою подарували батькам восьмирічну онучку Ларису і чотирирічного продовжувача роду – онучка Владислава.

Молодший Василь після закінчення Тернопільської фінансово-економічної академії працює разом з батьком в господарстві на посаді головного бухгалтера. Василь Васильович старший гордий з того, що вони разом з Василем Васильовичем молодшим продовжують хліборобську династію Мастіїв у рідному Святці.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"