Статті

ГОЛОВНЕ ДЛЯ УСПІХУ – ЕФЕКТИВНІСТЬ

Не злічити скарбів України. Але, передусім, – це родюча земля і хлібороби, що на ній працюють. Один із таких скарбів – ТОВ Науково-виробнича агрофірма «Перлина Поділля» Білогірського району Хмельницької області. Ми неодноразово писали про це господарство і його керівників – родину Іващуків: Героя України Петра Володимировича і його сина Сергія Петровича. Втім, відвідавши виставку «Агро-Поділля-2013» у Хмельницькому, журналісти «Агропрофі» не могли оминути гостинного подвір'я «Перлини Поділля», і не поцікавитися, що нового в господарстві.

ІВАЩУК задоволений цьогорічною врожайністю картоплі – 30 тонн/га.Сьогодні «Перлина Поділля» працює в звичному робочому режимі, коли кожна технологічна операція вивірена «у просторі та часі». Того недільного вересневого дня в агрофірмі тривало збирання картоплі, йшла активна заготівля силосу.

Головне, вважають білогірські землероби, не масштаб і не кількість ріллі, а максимально ефективне використання всіх наявних ресурсів, знань і досвіду. У господарстві з інтенсивним рослинництвом і тваринництвом, яке наразі є взірцевим в області, наразі працює до 190 чоловік, з них у тваринництві – до 30. Агрофірма орендує близько 3 тис. га сільгоспугідь. Від часу створення «Перлина Поділля» має статус насіннєвого господарства, це позначено в самій назві, тому до 15% ріллі займають площі вирощування високоякісного насіння.

Вирощують насіння пшениці та ячменю – еліту і першу репродукцію. За словами генерального директора ТОВ НВА «Перлина Поділля», к.е.н. Сергія Іващука, наразі це вигідна справа, адже ціна насіння на 80%-100% більша за ціну на товарне зерно. Безумовно, при очистці певна частина зерна втрачається, але й вигода значна. Водночас це й більш цікава і відповідальна справа, зауважує керівник. До того ж на підприємстві вже близько 20 років працює дуже досвідчений агроном-насіннєвод Віктор Шубчик, результати роботи якого забезпечують компанії не лише гарантований прибуток, а й імідж виробника якісного високопродуктивного насіння. Агрофірма має усе необхідне обладнання для очистки, доробки, протруювання та пакування насіннєвого матеріалу.

Насіння зернових продукують в основному німецької селекції компанії «Заатен-Уніон ГмбХ»: пшениці – сорт Мулан, озимого ячменю – сорт Наомі. Щодо зернових вітчизняної селекції, то сорти пшениці використовують Миронівського інституту пшениці ім. В.М.Ремесла, ярого ячменю – Одеського селекційно-генетичного інституту.

«Ми – господарство багатогалузеве, – веде далі наш співрозмовник, – тому не концентруємося на одній якійсь культурі. Маємо худобу, тож вирощуємо на 400 га люцерну, яка не лише необхідна складова збалансованого корму, але й гарний попередник». Велика перевага «Перлини Поділля» у тому, що завдяки тваринництву тут у достатній кількості є гній – безцінне на сьогоднішній день органічне добриво, яке також дає змогу не закислювати ґрунти.

На промислових посівах вирощують кукурудзу, пшеницю, ячмінь озимий та ярий, ріпак, картоплю. В структурі посівних площ зернові і зернобобові впевнено тримають лідерство – займають 60%, ще по 20% – технічні і кормові культури. Цього року засіяли 100 га гречки, однак наступного планують від неї відмовитися, щоб падалиця не заважала вимогливим до домішок насіннєвим посівам.

Третій рік в господарстві вирощують картоплю. Коли 2010 року на неї була гарна ціна, посадили перші 10 га голландської селекції сорту Пікасо й отримали пристойний результат. Враховуючи те, що картопля – гарний попередник, наприклад, для пшениці, 2011-2012 року посіви збільшили. Проте через перевиробництво в цілому по країні, вимушені були продавати урожай по 80 копійок за кілограм. Насіннєву картоплю вирощують лише для власних потреб. На щастя, ділиться досвідом керівник, картопля за умови ретельного відбору дуже добре зберігає якості батьківських форм.

Цьогоріч ще триває збирання коренеплодів з площі 100 га, урожайність очікують отримати близько 30 тонн/га. Це досить непоганий показник, адже середня цифра по Україні – у межах 16 тонн/га. Нині при оптовій ціні 2 грн/кг, що наразі склалася, картопля стала рентабельною. Зараз продукцію залюбки забирають заготівельники з Півдня і Сходу України.

За три роки в агрофірмі сформували весь необхідний ряд сільгосптехніки для виробництва картоплі, належно відреставрували картоплесховище на 900 тонн. Тож сьогодні для «Перлини Поділля» це самодостатній прибутковий напрям господарювання.

Пшениці, зізнається Сергій Іващук, нинішнього року отримали 66 ц/га, ячмінь дав приблизно стільки ж, ріпак – на рівні 35 ц/га. Порівняно з минулим роком зернові незначно погіршили урожайність (торік пшениця, наприклад, вродила по 76 ц/га), натомість дещо зросла врожайність ріпаку. Озимині надто великих втрат заподіяла тривала зима і сніг, який без морозів фактично створив термос, у якому рослини зопріли. Весняне підживлення трохи покращило ситуацію, але не врятувало. Проте на деяких полях удалося отримати урожайність пшениці і по 85 ц/га. За словами Сергія Петровича, вітчизняні сорти спрацювали навіть краще, оскільки виявилися більш адаптованими до наших погодних умов.

Про здобутки «Перлини Поділля» у тваринництві губернатор області Василь Ядуха говорив на відкритті виставки «Агро-Поділля-2013». Ще б пак, господарство утримує чверть молочного поголів'я серед усіх сільгосппідприємств Білогірського району. До того ж, підприємство – в числі небагатьох, хто бере участь у цій виставці щороку від часу її заснування.

Також займаються в агрофірмі конярством – до цих благородних тварин голова наглядової ради «Перлини Поділля» Петро Іващук ставиться з особливою повагою. Тому господарство має племрепродуктори Орловської і Російської риситих порід, Української верхової породи.

Слід зауважити, що «Перлина Поділля» є племзаводом із розведення голштинської й української червоно-рябої порід великої рогатої худоби. Відтак мають вихід телят 97 голів на 100 корів, середньодобовий приріст на відгодівлі – 970 грамів.

Відродження сучасного тваринництва агрофірма розпочала з відкриття першої черги молочнотоварного комплексу на 250 корів в селі Жижниківці у листопаді 2011 року.

У липні цього року ввели в дію такий самий комплекс на 250 голів у с. Юрівка. У листопаді 2013-го планують запустити тут другу чергу ще на 250 голів. До кінця 2016 року агрофірма має на меті збільшити ферми для утримання дійного стада у 2 тисячі голів.

«Якщо серйозно займатися тваринництвом, воно завжди рентабельне, – вважає гендиректор. – Безумовно, складовими успіху є і технологія, і кормова база, наскільки якісно вона заготовлена. Дуже важлива робота ветеринарної служби – профілактика, вчасне виявлення хвороб, вчасне і якісне осіменіння. Наразі, поки йде реконструкція приміщень, важкувато 100-відсотково дотримуватися технологій, але ми прагнемо цього». Цього року у «Перлині Поділля» планують надоїти 7500 кг молока на корову – і це в умовах дворазового доїння.

Вже рік молоко здають до тернопільських переробників – на ПрАТ «Тернопільський молокозавод», яку Сергій Іващук характеризує, як компанію, що приділяє багато уваги якості продукції і вчасним розрахункам з постачальниками. Підприємство працює на ринку України з 2000-го року, проте у столиці та довкола їхня торгова марка «Молокія» стала відома віднедавна. За увесь цей час, зауважує керівник агрофірми, тернопільчани не зрадили чесним відносинам ані зі споживачами, ані з постачальниками. «Безумовно, коли ти виробляєш сире молоко, дуже потрібен такий партнер, котрий, як кажуть, і в радості, і у скруті підтримає. Тобто триматиме справедливі ціни не тільки тоді, коли на ринку дефіцит сирого молока, а й коли є його сезонний надлишок», – зазначає він.

Коли ж «Перлина Поділля» вийде на двохтисячне поголів'я, планують перейти на технологію триразового доїння, що дасть приріст виробництва високоякісного молока.

Наразі, на думку керівництва, якщо брати європейський розрахунок у 0,7 га на корову і перерахувати його на 1 гектар на дійну голову зі «шлейфом», земель господарства вистачить на заплановане поголів'я. «Бог дасть, розширимося!», – впевнений Сергій Іващук.

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"