Статті

ПОЖИВНИЙ ХЛІБ АГРАРНОЇ НАУКИ

БНАУТепле і зворушливе дійство з нагоди Дня знань та урочистої посвяти в студенти відбулося 1 вересня в Білоцерківському національному аграрному університеті. Цього недільного дня святкувала вся Україна і вкотре раділа за своїх першокласників і першокурсників. Останнього серпневого тижня і від другого вересня країна опинилася у полоні холодних дощів, однак 1 вересня навіть сонечко своєю присутністю гідно привітало всіх із цим святом.

У Білоцерківському національному День знань відзначають з особливою шаною, адже навчальний заклад є одним з найдавніших на теренах країни: історія його створення сягає корінням далекого 1630 року.

Цього святкового дня численна когорта з понад тисячі новачків БНАУ, а також їхніх батьків, викладачів і гостей навчального закладу, у тому числі випускників різних років, зібралися на центральній алеї університету. Традиційно урочистим маршем перед трибунами і гостями пройшли колони усіх семи факультетів: агрономічного на чолі з деканом факультету, канд. с.-г. наук, доцентом Валерієм Хахулою; біолого-технологічного – декан, доктор с.-г. наук, доцент Віталій Бомко; факультету ветеринарної медицини – декан, канд. вет. наук, доцент Борис Івасенко; екологічного – декан, доктор с.-г. наук, професор Олександр Мельниченко; економічного – декан, доктор екон. наук, доцент Ігор Паска; факультету лінгвістики – декан, канд. філ. наук, професор Валентина Борщовецька, юридичного – декан, канд. юр. наук, доцент Оксана Сокиринська.

Укотре ранкове хвилювання на обличчях учасників змінилося гордістю після теплих слів привітання від ректора університету, академіка НААН, доктора економічних наук, професора Анатолія Даниленка. Слова вітання переходили від ректора та першого заступника міністра аграрної політики та продовольства України Івана Бісюка до інших шанованих виступаючих, аж поки не настала черга випускників рідної альма-матер з Рокитнянського району Київщини. Голова райдержадміністрації Сергій Вахній, голова ПП «Острівське» Петро Комаха і сокурсник Анатолія Даниленка, начальник райуправління ветмедицини Василь Муха – подарували університету не лише смачний та святковий, але й, на радість присутнім, великий коровай. Отримавши дарунка, ректор власноруч пригостив цим смаколиком першокурсників, обійшовши з ним усю довжелезну колону – тепер вже своїх студентів. Так, спочатку слід дати відчути молоді цей неперевершений смак хлібного буханця, а потім створити для них всі умови, щоб такий хліб удався і їм. Насправді, хліб того вартий, щоб заради нього з'їсти не один пуд солі і добряче погризти граніт науки. Смачний хліб – це втілення майстерності агрономів і механізаторів, інженерів і технологів, ветеринарів і інших фахівців АПК, їхньої довершеної спільної праці. Саме так напучували майбутніх аграріїв гості свята.

Найщасливіша пора – студентські роки. Тут народжується кохання, поглиблюється пізнання світу, відбувається становлення особистості та обирається подальший шлях у житті. Зі студентської лави починається довга дорога пошуків і досягнень у мистецтві, науці, культурі. Зі студентства формується інтелектуальна еліта суспільства.

Першокурсники Юрій ЯСІНСЬКИЙ і Любов СОКОЛОВА  виголосили клятву студентів БНАУУ складі керівництва університету гостей свята також вітали: перший проректор БНАУ, професор, д-р біол. наук Віталій Новак; проректор з наукової роботи, професор, д-р вет. наук Володимир Сахнюк; проректор з АГР, канд. екон. наук Анатолій Карпенко; проректор з підвищення кваліфікації, директор ІПНКСВМ, канд. вет. наук Григорій Щуревич; начальник навчальної частини, канд. пед. наук, доцент, Лариса Хахула; голова профкому, канд. с.-г. наук, Володимир Недашківський.

У складі університетського центру працюють сім базових факультетів та вісім навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації. Навчальний процес забезпечують 12 академіків, 58 докторів наук, професорів, 257 кандидатів наук, 13 заслужених працівників науки і техніки України, ветеринарної медицини, сільського господарства, заслужених працівників освіти, вищої школи, культури і науки, фізичної культури і спорту.

Першими учасників свята вітали актори Київського обласного академічного музично-драматичного театру імені Панаса Саксаганського (м. Біла Церква).

Офіційне ж відкриття церемонії розпочалося з внесення Державного прапору Україні і штандарту університету. Цю почесну місію виконали д-р істор. наук, професор, зав. кафедри економічної теорії та історії Юрій Земський, канд. юр. наук, асистент кафедри публічно-правових дисциплін Катерина Кравцова, канд. с.-г. наук, асистент кафедри безпеки життєдіяльності Віктор Герасименко; канд. с.-г. наук, головний агроном ННДЦ Сергій Ображій; канд. с.-г. наук, асистент кафедри розведення і генетики сільськогосподарських тварин Олена Бабенко; канд. с.-г. наук, асистент кафедри технології кормів та годівлі сільгосптварин Олександр Чернявський.

Голова ПП «Острівське» Петро Комаха передає Анатолію ДАНИЛЕНКУ коровай від Рокитнянського районуДо монументу загиблим викладачам і студентам навчального закладу під час Великої Вітчизняної війни було покладено квіти, а їхню пам'ять вшановано хвилиною мовчання.

Першому для привітання слово було надано ректору БНАУ Анатолію Даниленку: «Шановні мої молоді друзі, а після посвяти я вже звертатимуся до вас як до колег, щиро вам дякую, що ви прийшли на це благословенне місце з нагоди одного з найзнаменніших свят у житті кожної людини. Дякую вам за те, що обравши наш університет, невдовзі ви братимете на себе відповідальність за розбудову нашої країни!».

Ректор нагадав про славну історію навчального закладу і запевнив, що завдяки тим напрацьованим століттями традиціям, БНАУ сьогодні – один з найпотужніших навчальних закладів України. Він готував і продовжує готувати висококласних спеціалістів аграрної галузі економіки в Україні і за її межами. Крім того, студенти університету мають чималі досягнення на мистецький ниві, у спортивних змаганнях вони стають переможцями всеукраїнських, європейських і навіть світових чемпіонатів і олімпіад.

«У Білоцерківському національному аграрному університеті все є: відповідальна команда високопрофесійних викладачів, належна матеріально-технічна база, налагоджене студентське життя і дозвілля, словом є все, щоб ви стали справжніми спеціалістами. Для цього від вас потрібні сумлінне навчання, бездоганна поведінка і активна громадська позиція творців незалежної держави. Відтак ви маєте усвідомити, що відтепер і на все життя ви стаєте студентами Білоцерківського національного! Скільки б не минуло років -10, 20 чи навіть 50 – ви повертатиметесь до нашого рідного навчального закладу і з вдячністю приводитимете сюди своїх дітей і онуків. Така традиція у нас існує споконвіку, і я щиро зичу вам до неї приєднатися. Навчайтеся і будьте щасливими!»

Анатолій Даниленко навів приклад випускників БНАУ, серед яких голови Верховної і обласних рад, народні депутати СРСР і України, міністри і науковці, великі організатори і потужні підприємці.

Для того, щоб університет був найкращим, наголосив він, потрібна щоденна спільна праця викладацького корпусу і кожного зі студентів. Сьогоднішні першокурсники традиційно представляють усі куточки України – від Закарпаття, Львова і Волині та Харкова, Дніпропетровська і Донецька і аж до південних Запоріжжя і Одеси. «Ми докладемо з вами спільно всіх зусиль, щоб через п'ять років ви в стінах Білоцерківського національного сформувалися і як особистості, і як фахівці, і , можливо, створили свої сім'ї й народили діточок. Не виключено, що серед вас сьогоднішніх є завтрашні політики і міністри, керівники успішних господарств, науковці і викладачі, переможці мистецьких фестивалів і спортивних змагань. Ми в вас віримо. Здоров'я вам, друзі мої, щастя і благополуччя, творчих злетів. І з Богом в душі і в серці – в добру путь!»

Іван БІСЮК, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України, голова наглядової ради БНАУІван Бісюк, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства, голова наглядової ради БНАУ, зачитав звернення першокурсникам аграрних вищих навчальних закладів від міністра Миколи Присяжнюка. Він повідомив, що до навчання в 23-х аграрних ВНЗ, які підпорядковані Мінагрополітики, приступили близько 250 тисяч студентів. Це чудова перспектива нашої держави, тим паче, що Україні є чим пишатися. Він навів цифри, що на 1 вересня вже намолочено близько 33 млн тонн зернових ранньої групи, а загалом ми очікуємо  цьогорічний врожай на рівні 60 мільйонів тонн. З часів існування наша країна не мала такого врожаю, проте в досяжному майбутньому за мету накреслено урожай у 80 млн тонн. Також значущими він назвав досягнення у тваринництві і ветеринарній галузі. «Від сьогоднішнього дня ви самостійно починаєте формувати своє майбутнє. Зважаючи на реформування економіки держави, ми від вас чекаємо гідних фахівців, гідних кризових менеджерів, здатних за умов зростання економіки постійно нарощувати технології, збільшувати виробництво. І не забувати про соціальну сферу села, до якого має повертатися молодь. В умовах, коли в світі голодує близько мільярда мешканців і очікується подальше зростання населення, приріст агровиробництва щороку має збільшуватися на 1,78%, щоб 2050 року можна було всіх нагодувати. Україна в цьому контексті відіграє чи найважливішу роль у світі», – наголосив Іван Бісюк.

Посадовець також навів дані про очікуване виробництво і експорт поточного року зерна і інших продуктів сільського господарства. Він розповів про діяльність аграрного міністерства, яка спрямована на повсякденне покращення життя нашого населення.

Іван Бісюк також відзначив працівників БНАУ подяками міністра Мінагрополітики. Наостанок він як перший заступник міністра і як голова спостережної ради БНАУ пообіцяв приділяти максимальної уваги для створення всіх умов для навчального і творчого процесів в університеті.

Символічні ключ знань, студентський квиток і залікова книжка в руках старост-першокурсниківГолова Рокитнянської райдержадміністрації, доктор с.-г. наук Сергій Вахній, отримавши слово, наголосив, що цього року його район виборов перше місце в області по урожайності ранніх зернових культур і з 10 тисяч га землі зібрав понад 50 тисяч тонн зерна, тобто отримав близько 50 ц/га. Усе це, безумовно, заслуга його хоч і порівняно невеликої, але дієвої когорти керівників сільгосппідприємств, багато з яких є випускниками знаного на весь світ Білоцерківського агроуніверситету.

До поважного зібрання також промовляли секретар Білоцерківської міської ради Олександр Олійник, голова Білоцерківської міської організації ветеранів України Василь Волощенко, перший заступник голови Білоцерківської райдержадміністрації Віталій Гринчук та Юрій Балацький – голова громадської організації всеукраїнського молодіжного об'єднання «Молодь за євроінтеграцію», голова студентської ради БНАУ.

Для проведення церемоніалу посвяти першокурсників у студенти на майданчик біля сцени запросили новообраних старост. Право зачитати клятву студентів Білоцерківського національного аграрного університету надано студентам першого курсу факультету ветеринарної медицини Любові Соколовій та Юрію Ясінському з екологічного факультету.

На Божі справи і сумлінне навчання благословив присутніх Архієпископ Білоцерківський і Богуславський Августин.На Божі справи і сумлінне навчання благословив присутніх Архієпископ Білоцерківський і Богуславський Августин.

Завершився урочистий захід врученням подяк співробітникам БНАУ за їхню сумлінну працю і невеличким концертом творчих колективів університету.

 

 

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"