Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА 16.08.2013

Минулого тижня на ринку панувало затишшя. Міжнародні ринки очікували чергового звіту USDA, який мав вплинути на подальший рух цін. У підсумку, зміни в прогнозах і світових балансах кукурудзи та пшениці не зазнали значних змін. Реакція ринку, в свою чергу, також виявилась помірною, і значних цінових змін не спостерігається.

Ячмінь. Згідно до серпневих прогнозів USDA, світове виробництво ячменю складе у 2013/2014 маркетинговому році трохи більше 140 млн т проти 138,9 млн т у липневому прогнозі та 129,9 млн т у минулому році. Підвищення прогнозу забезпечене зростанням виробництва у країнах ЄС до 57,1 млн т проти 54,3 млн т у минулому році. При цьому світовий імпорт та експорт навпаки будуть меншими, ніж в минулому році, світові запаси на кінець сезону зростуть до 21,8 млн т проти 19,8 млн т в минулому році. Оцінка виробництва ячменю в Україні залишилась незмінною і складає 7,0 млн т, прогноз на експорт ячменю склав 2,0 млн т. Враховуючи, що станом на 11.08.13 року з України експортовано вже більше 800 тис. т ячменю, можна спрогнозувати виконання експортних програм трейдерів до початку активної фази збиральної кампанії кукурудзи. Така ситуація спричиняє тиск на ціни, і у найближчому майбутньому можна розраховувати на їхнє зниження.

В Україні на сьогодні трейдери називають ціни в портах на рівні 1680-1780 грн/т. Тобто ціни знизились у порівнянні з минулим тижнем і, враховуючи вище викладені аргументи, мають потенціал до зниження у майбутньому.

Пшениця. Світове виробництво пшениці поточного року, згідно з серпневим прогнозом USDA, збільшиться до 705,2 млн т проти 697,8 млн т у липневому прогнозі (655,25 млн т у минулому році). Таке збільшення порівняно з липневим прогнозом стало можливим завдяки збільшенню прогнозу за рядом країн: Україна + 2,0 млн т, Казахстан + 2,5 млн т, країни ЄС + 2,8 млн т. Прогнозований рівень світового виробництва стане основою для збільшення світових запасів даної культури, але з іншого боку створить додатковий тиск на ціни. Хоча безпосередньо після опублікування звіту USDA спостерігалось незначне зростання цін на пшеницю на біржових торгах, спровоковане спекулятивними факторами та зростанням котирувань кукурудзи, вже до кінця тижня ціни стабілізувались на попередньому рівні.

З поміж іншого варто виділити підвищення прогнозу на об'єми імпорту продовольчої пшениці Китаєм до 9,5 млн т проти 8,5 млн т у липневому звіті та 3,2 млн т у минулому році. Попит Китаю і Бразилії на американську продовольчу пшеницю, як і раніше, виступає важливим фактором, що надає підтримку цінам на міжнародному ринку.

З іншого боку, слідвідзначити зв'язок між цінами на пшеницю та кукурудзу, що може призвести до зниження цін на пшеницю з початком збирання кукурудзи, під тиском значного зростання пропозиції останньої.

Трейдери в портах пропонують на сьогодні наступні ціни: 1740-1750 грн/т на пшеницю 2 кл.А, 1670-1700 грн/т на пшеницю 3а, 1560-1600 грн/т на пшеницю фуражну. Тож констатуємо незначне зниження цін у порівнянні з попереднім тижнем. Проте ми не прогнозуємо значних коливань цін на пшеницю в короткостроковій перспективі, оскільки попит з боку країн третього світу залишається стабільним, що створює підґрунтя до цінової стабільності.

Кукурудза. В серпневому звіті USDA прогноз на світове виробництво кукурудзи зазнав зниження до рівня 957,14 млн т, що на 2,7 млн т менше, ніж в липневому звіті, але все одно значно більше, ніж минулорічний показник 858,78 млн т. Зменшення показника виробництва відбулося за рахунок зменшення прогнозу на врожайність у США. З іншого боку, значно підвищений прогноз на валовий збір кукурудзи в Україні до рівня 29 млн т у порівнянні з 26 млн т у липні. Такий прогноз, на нашу думку, є виключно оптимістичним, і досягнення такого рівня врожаю буде можливим лише за ідеальних погодних умов під час дозрівання та збирання кукурудзи. В той же час у США від того, чи достатньо буде опадів у західних штатах в найближчі 10 днів, значною мірою буде залежати стан посівів кукурудзи. Крім того все більше обговорюється можливість настання ранніх заморозків, що може додатково чинити негативний вплив на обсяг виробництва.

Ціна на кукурудзу нового врожаю знаходиться на рівні $188-192/т на зерно, завантажене у судно, з поставкою в жовтні-грудні, що еквівалентно ціні 1200-1270 грн/т в порту у вересні.

Зважаючи на збереження прогнозів на рекордний світовий врожай кукурудзи, важко знайти чинники, які б сприяли підвищенню цін. Як і раніше багато залежить від погодних умов. Але важливо розуміти, що критичні фази розвитку посівів кукурудзи залишились позаду, а значить прогнози на врожай мають високий ступінь ймовірності.

За інформацією торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»

З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.php

або зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02)

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"