Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА 09.08.2013

Перший тиждень серпня не став періодом гучних змін на ринках ранніх зернових культур. У всіх сегментах встановилась певна стабільність, і сьогодні не відзначаються фактори, що здатні змінити ситуацію. В Україні жнива ранніх зернових і зернобобових культур добігають кінця і мають бути завершені до середини серпня.

Ячмінь. Збирання ячменю в Україні фактично завершене. Станом на 07.08.2013 необмолоченими залишались лише 7,7% від загальних посівних площ ярого ячменю (переважно у західних та північних областях). Незважаючи на високий рівень валового збору (на цю дату 7,3 млн т), українські виробники неохоче здійснюють великотоннажні поставки, обмежуючись незначними партіями, реалізація яких дозволяє поповнювати обігові кошти. З іншого боку трейдери не готові закуповувати ячмінь за ціною, що перевищує поточний рівень, оскільки кон'юнктура зовнішнього ринку залишається в нейтральній позиції і значних перспектив до зростання цін не демонструє.

Серед факторів, що здатні підтримати знижувальну цінову тенденцію у майбутньому, варто звернути увагу на збільшення валового збору ячменю в країнах ЄС на 9,8% порівняно з минулим роком, та невисоку активність імпортерів на зовнішніх ринках через конкуренцію, яку складає ячменю фуражна пшениця та кукурудза нового врожаю.

В Україні нині трейдери називають ціни в портах на рівні 1750-1785 грн/т. Фактично порівняно з минулим тижнем ціни не зазнали змін, незначні коригування були спричинені суб'єктивними обставинами трейдерів. Виходячи із ситуації на ринку ячменю, ми не прогнозуємо значних коливань у короткостроковій перспективі.

Пшениця. Ситуація на ринку пшениці залишилася стабільною. Прогнози на виробництво даної культури залишаються оптимістичними. Погодні умови в США, Україні, Росії сприяють жнивам у цих країнах. З іншого боку, в Росії, Австралії, Індії і Китаї врожай продовольчої пшениці буде меншим від очікувань, що створює певну напруженість у світовому балансі. Загальне світове виробництво пшениці прогнозується на рівні 706,2 млн т, що більше прогнозованого. Можемо констатувати високу ймовірність збільшення цінового розриву між продовольчою та фуражною пшеницею, зважаючи на те, що остання значно здешевіє з початком збирання кукурудзи.

Сьогодні імпортери демонструють стабільний попит на продовольчу пшеницю. Єгипет поточного маркетингового року вже придбав 1 млн т продовольчої пшениці чорноморського походження, а Китай – понад 1,5 млн т австралійського та американського походження. Нещодавно на ринок вийшов Ірак, придбавши 100 тис. т австралійської та 50 тис. т канадської пшениці. На минулому тижні відбувся тендер, за результатами якого Йорданія придбала загалом 100 тис. т пшениці чорноморського походження з поставкою у січні за ціною $286,5/т, що еквівалентно $253,5/т на зерно, завантажене у судно. Така ціна приблизно дорівнює 1750 грн/т на продовольчу пшеницю в порту в серпні. Маючи на увазі стабільний попит імпортерів, що має перспективи до зростання, українські трейдери починають заходити в довгу позицію, сподіваючись на зростання цін на зовнішньому ринку.

На другу половину серпня також заплановано проведення тендерів на закупку продовольчої пшениці: Сирія – 200 тис. т з поставкою в вересні-жовтні, Бангладеш – 50 тис. т. Про підвищення активності на ринку свідчить також той факт, що виробники із США законтрактували вже 13 млн т пшениці порівняно з 9,5 млн т за аналогічний період минулого року.

Трейдери у портах озвучують сьогодні такі ціни: 1740-1790 грн/т на пшеницю 2 класу, 1670-1700 грн/т на пшеницю 3 класу, 1580-1630 грн/т на пшеницю фуражну. Зважаючи на активний попит імпортерів, можна спрогнозувати підвищувальну цінову тенденцію на продовольчу пшеницю у серпні-вересні, за інших рівних умов.

Кукурудза. Ціни на кукурудзу протягом останнього тижня зберегли знижувальну тенденцію як на біржових торгах, так і на фізичному ринку. Цьому значною мірою сприяло збереження погодних умов в США. Стійке утримання прохолодної погоди з помірними опадами вже навіть викликає побоювання щодо можливості ранніх заморозків, що зможе зашкодити пізнім фазам дозрівання та збиранню кукурудзи. Але поки що це не чинить впливу на ціни. Відсоток посівів кукурудзи на території США, який перебуває в доброму та відмінному стані, склав 64%, що на один пункт більше, ніж на минулому тижні. Врожайність кукурудзи в США очікується на рівні 98 ц/га, а валовий збір – близько 362,5 млн т. Такий рівень урожаю дозволить сформувати перехідні залишки в США на рівні 52,8 млн т, що в сумі з низькими цінами поточного року може спровокувати багатьох виробників відмовитись від виробництва кукурудзи в наступному році, і вже зараз деякі аналітики прогнозують рекордне падіння світового виробництва даної культури.

Прогнози на урожай кукурудзи в Україні – на рівні 26-28 млн т, що дозволить забезпечити експорт на рівні приблизно 17 млн т (проти близько 12 млн т минулого року). Враховуючи рекордні обсяги відвантажень вітчизняними експортерами, очікується затяжна експортна кампанія.

Ціни на кукурудзу нового врожаю перебувають на рівні $190/т на зерно, завантажене у судно з поставкою в жовтні-листопаді, що еквівалентно ціні 1240-1300 грн/т в порту у вересні.

В ситуації, що складається на ринку, фактично відсутні шанси на будь-яке зростання цін в короткостроковій перспективі. Крім того на сьогодні на ринку панує атмосфера очікування чергового місячного звіту USDA, який має бути опублікований 12 серпня та має підтвердити позитивні прогнози на врожай кукурудзи, що, в свою чергу, спричинить додатковий тиск на ціни.

За інформацією торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»

З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.php

або зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02)

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"