БДЖОЛЯРСТВО – ОДИН ІЗ САМИХ ВИГІДНИХ БІЗНЕСІВ
Серпень для бджолярів – святковий місяць. 14 серпня православні святкують Маковія, або ж Медовий Спас, а вже за кілька днів, 19 серпня, приходить час професійного свята – Дня Пасічника.
Не буде перебільшенням сказати, що пасічник в свідомості українця – це мудрий трудар, який багато вміє і не менше може, обізнаний із таїнствами природи і знахарства. Цієї слави набув він не без допомоги своїх «підлеглих» бджіл. Постійна робота і догляд за ними формують спостережливість і дають знання закономірностей природи. А до слави комах-трударів додається ще й постійна робота – бджоли ж бо вони не тільки трудящі, але й вибагливі. Та й пасічником міг стати не кожен: не дарма ж кажуть, що мати бджіл і бути пасічником – це різні речі. Бджоли вимагають певних рис характеру – вже згаданої спостережливості, охайності, пунктуальності. Що ж до знахарства, то побічні продукти виробництва меду були відомі своїми цілющими властивостями вже здавна. Якщо ж згадати, що цукор на Русі з'явився лише починаючи з XI ст., та й то ласувати ним могли лише князі, стає зрозумілим авторитет пасічника – людина, яка може побавити солоденьким, завжди в повазі.
Якщо ж серйозно, то додавало поваги і сприяло створенню таємничого ореолу довкола пасічника і те, що жив він зазвичай на краю села, на відшибі, поближче до різнотрав'я або лісу – так з вуликами, а до того бортями, менше мороки. А на краю села різні речі трапляються.
Як би там було, незалежна Україна почала відзначати День Пасічника з 1997 року. Крім радості спілкування і обміну досвідом для бджолярів такі свята – це і можливість додатково збути свою продукцію, адже меду в нас значно більше, ніж ми споживаємо.
Одним із таких свят є столична виставка-ярмарок «Бджільництво», що його традиційно проводить Національний науковий центр «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича». Тут збираються бджолярі з усіх куточків України – хто приїжджає з медом, хто з лікарськими засобами на основі продуктів медовиробництва, хто з інструментарієм бджолярства, хто виключно з медовухою. Як вже згадувалося, бджолярі – це виключно виважені і спокійні люди. Тож якщо у вас немає алергії на мед і ви хочете відпочити у компанії доброзичливців, це свято саме для вас.
Репортаж з «Бджільництва-2013», а також інтерв'ю з директором ННЦ «Інститут бджільництва ім. Івана Прокоповича» НААН Олександром Галатюком ми і пропонуємо вашій увазі. Читати далі…
ДРІБНЕ ЗЕРНО ДЛЯ ВЕЛИКИХ ПРИБУТКІВ
Кому можна вирощувати мак в Україні та скільки на цьому можна заробити? З цими питаннями напередодні Маковія ми звернулися до генерального директора Науково-дослідного виробничого аграрного підприємства «Мак України» Юрія Грея, котрий стояв біля витоків відновлення вирощування маку в Україні. Читати далі…
ПРАВОНАСТУПНИКИ УСІХ ПЕРЕМОГ
За всю свою тривалу історію сільгосппідприємство «Перемога» Чорнухинського району Полтавської області жодного разу не змінювало назви. Мабуть саме цьому завдячує воно і теперішніми результатами: тваринництво в господарстві головне і прибуткове, до того ж цього року «переможці» розраховують отримати щонайменше 8 тис. кг молока на корову. Читати далі…
ВІТЧИЗНЯНІ ДРУКОВАНІ ЗМІ ОБУРЕНІ СВАВІЛЛЯМ МОНОПОЛІСТА
На заклик Національної спілки журналістів України поширити інформацію про недопущення різкого збільшення тарифів з доставки періодичної преси наводимо надісланий НСЖУ лист на ім'я Прем'єр-міністра України Миколи Азарова. Звернення підписане головою національної спілки Олегом Наливайком і віддзеркалює позицію всіх представників вітчизняних друкованих засобів масової інформації. Читати далі…
Як завжди у номері:
ВНУТРІШНІ ЗАКУПІВЕЛЬНІ ЦІНИ
Закупівельні ціни на зернові та олійні культури, встановлені на зерноприймальних потужностях провідних вітчизняних агропідприємств.
ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА Читати далі…